Kitüntetés október 23-án

Áder János köztársasági elnök úr az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából Magyar Arany Érdemkereszttel tüntette ki Markku Niemit.

Dátum:  október 22.
Időpont: 21:00
Helyszín:  Magyar Nagykövetség
Kuusisaarenkuja 6, Helsinki

Kitüntetés október 23-án

Áder János köztársasági elnök úr az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából Magyar Arany Érdemkereszttel tüntette ki Markku Niemit.

Markku Antero Niemit azok közé a magyarbarátok közé tartozik, akik évtizedeken keresztül önzetlenül munkálkodtak a két nemzet közötti kapcsolatok építése terén. A Finnair vezető beosztású munkatársaként szakmai együttműködést kezdeményezett a Malévvel, magánemberként aktívan segítette a testvérgyülekezeti és civil diplomáciai kapcsolatokat. Niemi 1970-ben csatlakozott a finn Magyarbarátok Köréhez (Unkarin ystäväin kerho), aminek 1986–1998 között elnökeként tevékenykedett. A kitüntetés egyúttal elismerése az 1937-ben alapított civil egyesület munkájának. Az egyesület hat évtizeden keresztül sokat tett a magyar kultúra finnországi megismertetéséért, a finn–magyar társadalmi kapcsolatok szorosabbá fűzéséért, olyan kiváló finn szakemberek vezetésével, mint pl. Lauri Kettunen professzor, Helga Nuorpuu író, Väinö Musikka igazgató, Antti Sovijärvi professzor, Martti Voipio esperes. Az egyesület kezdetben magyar nyelvtanfolyamokat és önképzőköröket is szervezett, majd a Finn–Magyar Társaság 1950-es megalakulása után fő tevékenységi formaként a rendszeresen megrendezett magyar esteket tartotta meg. Ezeken az esteken az egyesület közel 200 tagja és további érdeklődők előadások és koncertek révén ismerkedhettek a magyar kultúrával. Az esteken finn és magyar művészek, szakemberek szerepeltek, többek között Szilvay Csaba és Géza, Rácz István, Jávorszky Béla, Szopori Nagy Lajos, Csepregi Márta, Nyirkos István, Imre László, Lehtinen Ildikó.

A kitüntetést Forrai Kristóf nagykövet úr adta át a helsinki magyar nagykövetségen, a nemzeti ünnepünk alkalmából rendezett fogadáson. Gratulálunk a kitüntetettnek!