Kiállítás 1956-ról Lahtiban

Csete Örs 1956-os arcok és sorsok – magyarok és finnek című kiállítását, amely az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit dolgozza fel, Helsinki, Tampere és Forssa után Lahtiban, a Sibeliustalo Asztalosműhelyében (Puusepänverstas, Ankkurinkatu 7.)

Dátum:  augusztus 16. - augusztus 26.
Időpont: 06:00
Helyszín:  Sibeliustalo Asztalosműhely
Puusepänverstas, Ankkurinkatu 7, Lahti

Kiállítás 1956-ról Lahtiban

Csete Örs 1956-os arcok és sorsok – magyarok és finnek című kiállítását, amely az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit dolgozza fel, Helsinki, Tampere és Forssa után Lahtiban, a Sibeliustalo Asztalosműhelyében (Puusepänverstas, Ankkurinkatu 7.) tekintheti meg a közönség. A tárlat VIII.16–26-ig tart nyitva, és a Lahtiban megrendezésre kerülő Magyar Kultúra Hetei rendezvénysorozat része.

Az 1956-os forradalom közelgő 60. évfordulója jó alkalom rá, felidézzük a finn–magyar kapcsolatok egyik szép fejezetét, amikor a finnek sokoldalú segítséget nyújtottak a magyaroknak.

Csete Örs fényképész a rendszerváltás után kezdte fényképezni az egykori ötvenhatos budapesti fegyvereseket, s amíg fotózott, beszélgetésüket rögzítette. Majdnem kétszáz forradalmárról és halálraítélt személyről készített hang- és videó felvételeket. A mostani kiállítás révén 15 fegyveres és halálraítélt portréját mutatja be. Ezen kívül a kiállításon meg lehet ismerkedni 15 finn kortárs portréjával és történeteivel is. A kiállítás emlékezni kíván mindazokra, akik ebben a vészterhes időszakban aktívan kiálltak a magyar forradalom mellett Finnországban. A finn interjúk 2015 nyarán Richly Gábor segítségével jöttek létre. A kiállításon bemutatott anyag alapján 2016-ban, a forradalom emlékévében Csete és Richly kétnyelvű fotóalbumot fog megjelentetni.

Csete Örs a projektről:
„Két évtizede fotózom az egykori ötvenhatos budapesti fegyvereseket, s amíg fotózok, beszélgetek velük és fotóalanyaim életútját is rögzítem. Munkám során kapcsolatba kerültem olyan külföldiekkel is, akik a saját országukban segítették a magyar forradalom illetve a menekültek ügyét.
2015 augusztusában Finnországban jártam, és olyan finn emberekről készítettem portrékat, akik 1956-ban szolidárisak voltak a magyarsággal. A fotózások alatt Richly Gábor történész közreműködésével sikerült egy-egy gesztust, történetet is felidéznünk a segítség, a barátság, a szolidaritás változatos formáiból. Volt, aki szimpátiatüntetést szervezett közülük, volt, aki a Magyar Vöröskereszt számára gyűjtött pénzt, papírt vagy rongyot. Mások vért adtak, fáslit készítettek a sebesülteknek. Voltak, aki verset szavaltak, voltak, akik verset írtak. Még egy finn opera is született, amit a magyar forradalom ihletett. Fotóimmal azok előtt a finn barátaink előtt is tisztelgek, akikhez nem jutottam el, ill. akik már nincsenek közöttünk.”

A kiállítás a Lahtiban rendezett őszi magyar kulturális hetekhez kapcsolódik. A kiállítás ezt megelőzően Helsinkiben a galleria U-ban, Tamperében a galleria Emilben és Forssában a városházán volt látható.

A Sibeliustalo hétköznaponként 9–17 óráig van nyitva, a belépés ingyenes. Megnyitó VIII.15-én 18 órakor, a kiállítást Tapani Ripatti nyitja meg.

További információ: http://www.sibeliustalo.fi/tapahtumat/ors-cseten-valokuvanayttely
Csete Örs projekt-honlapja: www.1956.hu