Káli-Horváth Kálmán a Helsinki Könyvvásáron

Dátum:  október 25.
Időpont: 10:30
Helyszín:  Helsinki Könyvvásár, SAKSA-AUKIO
Helsinki

Káli-Horváth Kálmán a Helsinki Könyvvásáron

2012-ben Magyarország volt a Helsinki Könyvvásár díszvendége, idén Németország lesz. A díszvendég ország programjai kiemelt figyelmet kapnak, s ezt kiaknázva a Magyar Kulturális és Tudományos Központ a Goethe Intézettel közös pódiumbeszélgetéseket szervezett mindkét könyvvásár alkalmából.

Káli-Horváth Kálmán 2013. október 25-én, pénteken két angol nyelvű programban szerepel a Helsinki Könyvvásáron.

13:30–14:00 SAKSA-AUKIO – Németország díszvendég standja

A kultúra a roma integráció eszközeként témában Nina Casténnel, a Drom Roma Kulturális Egyesület főtitkárával beszélget, és egyben ismerteti a Cigány festészet, Magyarország 1969–2009 című, 74 alkotót bemutató reprezentatív képzőművészeti albumot.

16.30–17:30 KULLERVO-term

A romák Európában című, a Goethe Intézet által rendezett kerekasztal-beszélgetésen vesz részt, melynek további szereplői Klaus-Michael Bogdal (Németország), valamint Henrik Meinander, Panu Pulma és Kiba Lumberg (Finnország).

További információ: http://www.messukeskus.com/Sites3/Kirjamessut/Sivut/default.aspx/

 

Káli-Horváth Kálmán (1975) sokoldalú alkotó, aki rendkívül nehéz körülmények közül küzdötte fel magát, bebizonyítva, hogy a művészet, a kultúra valóban sikerre vezető integráló tényező.

Kelet-magyarországi cigánytelepi vályogházban született nyolcadik gyermekként, 2 éves korától állami gondozott volt, a tiszadobi gyermekvárosban nőtt fel. Nevelőotthonos társaival önképző kört alapított, s velük hozta létre a későbbiekben a TISZADOBIAK néven ismerté vált alkotócsoportot. Káli-Horváth Kálmán a FREE-Presszionista kortárs képzőművészeti irányzat, illetve a FREE-Presszionista Roma Műhely Egyesület egyik kezdeményezője, vezetője.

21 éves korában a KI-MIT-TUD? tehetségkutató versenyen versmondóként nagy sikert arató fiatalember televíziós munkatársként (szerkesztő, bemondó, műsorvezető) vált széleskörűen ismertté a Duna Televízión keresztül.

Káli-Horváth Kálmánnak a roma gyermekek iskoláztatása, képzése és a romák társadalmi integrációjának elősegítése is szívügye. Elkészítette a Roma népismereti tanári kézikönyvet, amely a cigányság történelmének, kultúrájának feldolgozását támogatja az általános iskolákban. Jelenleg az Emberi Erőforrások Minisztériuma főtanácsadójaként segíti a roma kulturális projekteket.