Kalevala maailmalla -internetes szolgáltatás

Dátum:  március 31.
Időpont: 21:00
Helyszín:  -
-

Kalevala maailmalla -internetes szolgáltatás

A Kalevalaseura (Kalevala Társaság) gondozásában, Dr. Petja Kauppi szerkesztésében elkészült A A Kalevala maailmalla (A Kalevala világszerte) -internetes szolgáltatás, amely a kalevalamaailmalla.kalevalaseura.fi címen található.A honlapon több mint 100 cikk olvasható a Kalevala fordítóiról és fordításairól.

A Kalevala a finnek nemzeti eposza, amelyet Elias Lönnrot gyűjtött és állított össze elsősorban karjalai epikus énekeből, máig a legtöbb nyelvre lefordított finn mű: több mint 60 nyelven jelent meg. A Kalevala maailmalla honlapon ebből 27 nyelv szerepel. A honlap minden érdeklődőt kielégít és jó munkaeszköz tanárok, diákok számára is. A Kalevalaseura folyamatosan frissíteni fogja a fordítások adatbankját.

A Kalevala magyar fordítói közül Barna Ferdinánd, Reguly Antal, Vikár Béla és Nagy Kálmán szerepel az adatbázisban. Az eposz rendkivüli hatással volt a magyar irodalomra és a finn-magyar kapcsolatok egy alappillére lett. A teljes mű öt magyar fordításban jelent meg: Barna Ferdinánd – 1871, Vikár Béla – 1909, Nagy Kálmán – 1972, Rácz István – 1976, Szente Imre – 2002, részleteit pedig még többen tolmácsolták.

További információ: Elina Lampela, tel.: 040 538 5216, elina.lampela@kalevalaseura.fi