Haris László 1956-os fotói

Dátum:  október 30. - november 27.
Időpont: 22:00
Helyszín:  galleria U
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

Haris László 1956-os fotói

HARIS LÁSZLÓ: 1956. NOVEMBER 2., BUDAPEST

2013.X.31 – XI.28., GALLERIA U

Az 1956-os forradalom évfordulójának október 23-i ünnepségén Magyarország Helsinki Nagykövetségén válogatás látható Haris László 1956. november 2-án, Budapest utcáin készített fotóiból. A teljes anyag a galleria U-ban lesz kiállítva X.31–XI.28-ig.

A kiállítást Mitro Kaurinkoski, a Finn Fotóművészek Szövetségének igazgatója nyitja meg.

„November 2-án szüleim végre elengednek fényképezni. Nyolcadik kerületi lakásunk közel volt a forradalom legfontosabb eseményeihez, de a jól hallható lövöldözések miatt nem mehettem ki az utcára. November másodika azonban más volt, mint a korábbi napok. Reggel szép napsütésre és csendre ébredtünk. Úgy tudtuk, győzött a forradalom, a városban rend van, mindenki bizakodik, hogy el lehet kezdeni végre a normális életet. Délutánig végigjárom és fényképezem a forradalom helyszíneit.”

Haris László fotóművész 1943-ban született Budapesten. Hat évvel idősebb bátyja tanította meg fényképezni, hatéves korában már saját fényképezőgépe volt és tudott filmet előhívni. 13 évesen, 1956. november 2-án szülei megengedték, hogy fényképeket készítsen a város utcáin, mert azt hitték, győzött a forradalom. Harisnak sokáig rejtegetnie kellett ezeket a fotókat, a legtöbbet meg is semmisítette a megtorlások idején. A forradalom 50. évfordulóján, 2006-ban láthatta végre a nagyközönség is a kalandos módon megkerült képeket: többek között Budapesten a Műcsarnokban, Bécsben és Washingtonban.

Haris László 1962-től a budapesti Műszaki Egyetem hallgatója volt. Másodéves korában eldöntötte, hogy a fényképészet, a film és általában a művészetek jobban érdeklik a műszaki tudományoknál. Éppen ekkortájt jutottak el Magyarországra a francia és a lengyel újhullám filmjei, és inspiráló előadásokat is hallgatott a modern művészetről. Haris megszakította tanulmányait, hogy a művészettel foglalkozhasson, de szülei és barátai tanácsára két év múlva mégis folytatta az egyetemet, 1968-ban gépészmérnöki diplomát szerezve.

1969-ben részt vett a Szürenon művészcsoport kiállításán. Művészi pályája már ezt megelőzően sikereket hozott: egymást követték a Magyarországon és külföldön rendezett csoportos és egyéni kiállításai. Haris László képei a fotó-, a film- és a festőművészet közötti mezőben helyezhetők el. Szívesen dolgozik képzőművészekkel és animációs alkotókkal. Harist számos díjjal jutalmazták, és tagja a Magyar Művészeti Akadémiának.