Haász Katalin kiállítása

Dátum:  május 22. - augusztus 7.
Időpont: 21:00
Helyszín:  Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ
Kaisaniemenkatu 10, 00100 Helsinki

Haász Katalin kiállítása

Haász Katalin
Az idő mégrövidebb története
2013.05.23.–08.08. a Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központban (Kaisaniemenkatu 10, 00100 Helsinki)

Szeretettel várjuk a megnyitón szerdán, május 22-én 18–19 órakor.
Megnyitja Kristóf Fenyvesi, PhD (Jyväskyläi Egyetem)

„Helsinki kiállítás anyagáról

A kiállításon két sorozat darabjai lesznek láthatóak.

Az egyik sorozat a leghosszabban foglalkoztató témámhoz, a Mőbiusz-szalaghoz kötődik.

Festészetemben több mint 10 évig foglalkoztam a Möbius-szalaggal. Különféle szempontok szerint készítettem sorozatokat, melyek számomra különböző jelentéssel párosultak. Az utóbbi években a szalagok már egy vonalrendszerré alakultak, melynek kiinduló pontja egy napóra volt, melyet 2008 nyarán készítettem.

A napóra készítésének rövid leírása:
Egy Möbiusz-szalagot vízszintes felületre, ’merőlegesen’ rögzítettem, mint árnyékvetőt. Az időbeosztást a szalag óránkénti vetülete határozta meg. Óránként egy, összesen 11 körvonal készült, úgy, hogy a szalag szélének (ami egy, de önmagában párhuzamos vonal) vetületét rajzoltam le. Tehát az árnyék, mint tónus kitöltötte a rajzolt körvonalat. A Nap reggel 8-tól este 18-ig félig ’körbejárta’ a Möbiuszt, mely vektoriálisan a tér minden irányára utal. A Nap beesési szöge által, az árnyékok leképezése egy geometriai-vonalrendszert ad ki.

Ezek a vonalak inspirálták a Előzmény című sorozatomat melyen 2010–2013-ig dolgoztam, és ennek egy jelentős része Helsinkiben lesz bemutatva.

A másik képsorozatot Stephen Hawking Az idő rövid története című könyve inspirálta. Sorozatcímnek is ezt adtam, ebből három lesz bemutatva. Ezeket a képeket, pedig 2009-ben készítettem, párhuzamosan a korábbi szalagos képekkel.

Ezekben a képekben az az izgalmas számomra, hogy hogyan jeleníthető meg egy vizuális élményen keresztül (egy rendszerező elv szerint) az idő metafizikai való- nem valósága."


Haász Katalin