Gálfi István előadása az MKTK-ban, V. 17.

Dátum:  május 16.
Időpont: 21:00
Helyszín:  Magyar Kulturális és Tudományos Központ
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

Gálfi István előadása az MKTK-ban, V. 17.

Gálfi István magyar nyelvű előadása a Mont Blanc meghódításáról a Magyar Kulturális és Tudományos Központban, V. 17.

Gálfi István és fia, Botond 2005-ben meghódították Nyugat-Európa legmagasabb hegycsúcsát, a Mont Blancot (4810 m). Botond mindössze 14 éves volt ekkor, ami még különlegesebbé teszi ezt a kivételes teljesítményt.

A hegymászók a Finnországi Magyarok Egyesületének szervezésében magyar nyelvű, fényképes élménybeszámolót tartanak május 17-én, pénteken 18:00 órától a Magyar Kulturális és Tudományos Központban (Kaisaniemenkatu 10, Helsinki). Az előadók a beszámoló után megmutatják a felszerelésüket is, amely nélkül a hegymászás lehetetlen vagy életveszélyes. A programot büfé és kötetlen beszélgetés zárja.

Gálfi István Erdélyben született 1956-ban. A 80-as években szikla- és hegymászó oktatói engedélyt szerzett és a Kárpátok hegyein gyakorolt. 1990 óta Finnországban él, és amikor csak teheti, most is aktívan mássza a hegyeket.

 

„Mint a Montblanc csúcsán a jég,
Minek nem árt se nap se szél…”

Vajda János: Húsz év múlva (1876)

 

„2005-ben már láttuk, hogy nagy változások történtek a természetben a 4000 m fölötti magasságokban. Amikor 2018-ban ismét visszatértünk a hegyre, azt tapasztaltuk, hogy 142 év elteltével a vers sorai már nem fedik a valóságot, és hogyha az éghajlatváltozás továbbra is ebben az irányban halad, 100 év múlva a csúcson már nem lesz jég, talán még hó sem. Mindannyiunk kötelessége, hogy ezt a mindennek-mindenkinek ártó folyamatot megállítsuk.” – Gálfi István.