Galambosi könyvének bemutatója XI. 2.

Galambosi Bertalan Yrttien viljely című könyvének bemutatója az MKTK-ban, XI. 2.

Dátum:  november 1.
Időpont: 22:00
Helyszín:  Magyar Kulturális és Tudományos Központ
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

Galambosi könyvének bemutatója XI. 2.

Galambosi Bertalan Yrttien viljely című könyvének bemutatója az MKTK-ban, XI. 2.

Az Yrttien viljely (Fűszernövények termesztése) bemutatója XI. 2-án 18 órakor lesz a Magyar Kulturális és Tudományos Központban (Kaisaniemenkatu 10.). A könyv agrár- és kertészeti tanulmányokat folytató diákok és fűszernövény-termesztők számára készült alapmű, amely részletes gyakorlati útmutatást nyújt régi és új fűszernövények finnországi műveléséhez.

A könyv a fűszernövények kereskedelmi szintű termesztésére fekteti a hangsúlyt, de a növénykedvelők is hasznosíthatják ugyanezeket az ismereteket. A könyvhöz internetes anyag is kapcsolódik, amely a termesztési utasítások alapjául szolgáló kutatási eredményeket, valamint a növények kultúrtörténeti és gazdasági jelentőségét ismerteti: www.edu.fi/yrttienviljely

Galambosi Bertalan 33 éve Finnországban élő agrármérnök. Szinte egész életében növényekkel, különösen a fűszernövényekkel és ezek népszerűsítésével foglalkozott.

Galambosi (1946-) a Helsinki Egyetemnek 1984-88 között Puumalában megvalósított fejlesztési projektjébe kapott meghívást. Nyugdíjba vonulásáig (2011) a Mezőgazdasági Kutatóközpont (MTT) mikkeli állomásán vizsgálta a melegigényes gyógy- és fűszernövények északi termesztési lehetőségeit (oregánó, izsóp, majoránna). A kutatás a későbbiekben a hidegtűrő gyógynövények termesztésére tevődött át (rózsagyökér, csalán, bőrlevél stb.). A tapasztalatokat és eredményeket számos előadásban és szakcikkben ismertette. Napjainkban a fogyasztók elsősorban az egész évben kapható cserepes fűszernövényeket kedvelik, amelyeket modern üvegházi technikával termesztenek kb. évi 20 milliós mennyiségben.