Galambosi Bertalan előadása XI. 6.

Dátum:  november 6.
Időpont: 16:00
Helyszín:  Magyar Kulturális és Tudományos Központ
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

A paprika mint hungarikum és más magyaros fűszernövények – Galambosi Bertalan előadása a Magyar Kulturális és Tudományos Központban XI. 6-án, kedden 18 órakor

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából idén Galambosi Bertalan tudományos főmunkatárs, gyógynövénykutató tart finn nyelvű előadást a Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központban.

Az előadás középpontjában a magyar gasztronómiában fontos, jellegzetes fűszernövények – például majoránna, rozmaring, tárkony, kapor, petrezselyem, borsfű –, valamint a paprika, hagyma, torma állnak.

Honnan származnak ezek a növények, hol fordulnak elő Magyarországon, milyen élettani hatásaik vannak, mi a szerepük a magyar konyhában? A kultúrtörténeti és magyar vonatkozások mellett a növények finnországi ismertségéről, házikerti termesztési lehetőségeiről is hallhatunk.

Galambosi Bertalan többek közt a finn Mezőgazdasági Kutatóközpont mikkeli állomásán dolgozott 25 évig, ahol a gyógy- és fűszernövények északi termesztési lehetőségeit vizsgálta. A tapasztalatokat számos előadásban, szakcikkben és szakkönyvben ismertette, tudományos eredményeit a szakirányú képzésben tananyagként használják.

A rendezvény finn nyelvű.