Fotókiállítás Lennart Meri filmes útjairól

Dátum:  február 18. - március 19.
Időpont: 22:00
Helyszín:  Magyar Kulturális és Tudományos Központ
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

Fotókiállítás Lennart Meri filmes útjairól

A vízimadarak népe – Lennart Meri kamerával a finnugor népeknél 1969–1988
Fotókiállítás Lennart Meri filmes útjairól a finnugor népek körében
Magyar Kulturális és Tudományos Központ (Kaisaniemenkatu 10.) február 19–március 20.

Lennart Meri születésének 85. évfordulóját 2014 márciusában ünnepeljük. Ennek tiszteletére az Észt Intézet és a Magyar Kulturális és Tudományos Központ kiállítást rendeznek, amely a filmrendező Lennart Merit mutatja be és beszámol a finnugor népeknél 1966 és 1988 között tett utazásairól. A kiállítás a Fenno-Ugria, a Lennart Meri Európája Alapítvány, az Észt Történeti Múzeum és az Észt Intézet együttműködésében jött létre.

Lennart Meri nagy észt államférfi és népszerű köztársasági elnök volt, emellett író és filmrendező is, aki a küldetésének tartotta, hogy elmesélje az észtek és nyelvrokon népeik ősi történetét, választ keresve a kis népeket különösen foglalkoztató kérdésekre: kik vagyunk, honnan jöttünk és merre tartunk. Meri több mint 30 éven át, szinte évenként tett utazásokat egyedül vagy az általa szervezett expedíciókkal az akkori Szovjetunió legnehezebben megközelíthető vidékein. Az utak eredményeként, 1969 és 1988 között születtek a rokonnépekről szóló filmek: A vízimadarak népe (1970), A Tejút fiai (1977), a Kaleva hangjai (1985), a Tórum fiai (1989) és a Sámán (1977/1997). Ezek az első külföldön is figyelmet keltő dokumentumfilmek a finnugor népekről. A forgatócsoport tagjai etnográfusok, folkloristák, művészek és írók voltak. A távolabbi vándorutak a szibériai hantikhoz, manysikhoz és nganaszanokhoz, a Volga-menti mari és erza falvakba, illetve Komiföldre vezettek, ahol a filmes stáb a helyiek vadászkultúrájával ismerkedett. A balti-finn rokonok közül a közvetlen szomszéd lívek és vótok, valamint a vepszék, karjalaiaik és finnek kultúráját is megörökítették. Természetesen a magyar nyelvrokonokhoz is ellátogattak.

Lennart Meri nyitottságának, kíváncsiságának és ragyogó egyéniségének köszönhetően a távoli vidékek hamarosan – saját szavaival – „otthonosra járt világgá“ váltak. A filmes expedíciók során több ezer fényképet készítettek. Ez a kiállítás a finnugor világ „otthonosra járásának“ történetét meséli el, a képi elbeszélést Lennart Meri útitársa, Enn Säde filmrendező visszaemlékezései és Lennart Meri feljegyzéseinek összefoglalója egészítik ki.

A kiállítás vége előtt, március 19-én 17.00 órai kezdettel kerül sor Jaak Lõhmus Táncok a Tejútnak – Benyomások Lennart Meri filmes utazásairól c. filmjének vetítésére a Magyar Kulturális és Tudományos Központban. Az alkotás Lennart Meri jelentős dokumentarista pályafutásáról, valamint a finnugor népek körében tett filmes és felfedezőutjairól szól. Lennart Meri egy negyed századot szentelt életéből a filmkészítésnek; ez a film bemutatja, milyen volt ez az okos, szeszélyes és karizmatikus férfi.

A kiállítás és a filmvetítés ingyenes.