Finn nyelvű előadás Liszt Ferencről VIII. 31.

Liszt Ferenc (1811-1886), a jövő zenésze Süle László előadása a Magyar Kulturális és Tudományos Intézetben VIII. 31-én 18 órakor

Dátum:  augusztus 30.
Időpont: 21:00
Helyszín:  Magyar Kulturális és Tudományos Intézet
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

Finn nyelvű előadás Liszt Ferencről VIII. 31.

Liszt Ferenc (1811-1886), a jövő zenésze
Süle László előadása a Magyar Kulturális és Tudományos Intézetben VIII. 31-én 18 órakor


Csodagyerek, zongoravirtuóz, ünnepelt előadó, kora nagy művészeine­­­k barátja, nők kedvence, királyok és hercegek vendége...

 


Liszt Ferencet sokan minden idők egyik legjelentősebb zongoraművészének tartják, emellett zeneszerzői munkássága is rendkívül kiemelkedő.

 

Milyen ember is volt valójában? Milyen életutat, szakmai pályát járt be a 19. századi Európában, a romantika, a nemzeti ébredés, a forradalmak és nagy átalakulások korában? Melyik volt inkább: világpolgár vagy magyar?

 

Az előadás bemutatja Liszt Ferenc alkotói korszakait, legfontosabb műveit, szó esik kapcsolatairól más kortárs zeneszerzőkkel (Chopin, Wagner, Schumann, Berlioz), zenéjének hatásáról a 20. századi zenére – természetesen zenei példákkal illusztrálva.

 

Süle László Finnországban élő magyar zongorista, zeneszerző, zenepedagógus. A Metropolia Főiskolán oktat, többek között zongorát, zeneszerzést és zenetörténetet.

 

A rendezvény finn nyelvű, a belépés ingyenes.