Film Lennart Meriről

Dátum:  március 18.
Időpont: 22:00
Helyszín:  Magyar Kulturális és Tudományos Központ
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

Film Lennart Meriről

A Lennart Meri filmes útjait bemutató fotókiállítás vége előtt, március 19-én 17:00 órai kezdettel kerül sor Jaak Lõhmus Táncok a Tejútnak – Benyomások Lennart Meri filmes utazásairól c. dokumentumfilmjének vetítésére a Magyar Kulturális és Tudományos Központban (Kaisaniemenkatu 10.). Az esten jelen lesz és a filmet követő finn nyelvű beszélgetésen részt vesz a rendező, Jaak Lõhmus is, aki ismert filmkritikus és filmtörténész, a tallinni Baltic Film and Media School tanára. Filmje valóságos felfedezőút minden Észtország iránt érdeklődő számára.

Az alkotás Lennart Meri korábbi észt köztársasági elnök, író és filmrendező jelentős filmes pályájáról, valamint a finnugor népek körében tett filmes és felfedezőutjairól szól. Lennart Meri egy negyed századot szentelt életéből a filmkészítésnek; öt Finnországban is ismert néprajzi dokumentumfilmje a finnugor népek hagyományait örökítette meg és közös identitásunkat kutatta. Meri így akarta bátorítani az észteket, hogy ne csüggedjenek a szovjet hatalom évtizedei alatt. A filmek egyedülálló anyagot dolgoznak fel, amelyet Szibéria ritkán lakott vidékein tett kalandos, vakmerő útja során gyűjtött Meri.

Milyen is volt ez az okos, szeszélyes és karizmatikus férfi? Erről mesélnek a dokumentumfilmben munkatársai és együttműködő partnerei – észtek és finnek egyaránt. Jaan Kaplinski, Mark Soosaar, Eva Lille, Liisa Hovinheimo, Kari Uusitalo, Juha Vakkuri… a kortársak élő és sokoldalú képet adnak. Meri filmjeiről és forrásanyagukról is új információkat kapunk, ráadásul eddig nem vetített fejezeteket is láthatunk.

A vízimadarak népe – Lennart Meri kamerával a finnugor népeknél 1969–1988 c. fotókiállítás III.20-ig tekinthető meg a Magyar Kulturális és Tudományos Központban. A film megtekintése kiváló alkalmat teremt a kiállítással való megismerkedésre is.

A vetítést az Észt Intézettel együttműködve rendezzük; a belépés ingyenes.

Táncok a Tejútnak – Benyomások Lennart Meri filmes utazásairól (2010)
Forgatókönyvíró és rendező: Jaak Lõhmus
Operatőrök: Mait Mäekivi, Ago Ruus, Andres Suurevälja
Hangmérnök: Toomas Vimb
Zeneszerző: Andres Valkonen
Vágó: Kalle Käärik
Producer: Mati Sepping
Időtartam: 60 perc
Nyelv: észt, felirat: angol, finn