Felolvasószínházi előadás X.29.

Székely Csaba: Pidättekö banaanista, toverit? (Szeretik a banánt, elvtársak?) – finn nyelvű felolvasószínházi előadás a Magyar Kulturális és Tudományos Központban (Kaisaniemenkatu 10.) X.29. 18:00

Dátum:  október 29.
Időpont: 16:00
Helyszín:  Magyar Kulturális és Tudományos Központ
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

Felolvasószínházi előadás X.29.

Székely Csaba: Pidättekö banaanista, toverit? (Szeretik a banánt, elvtársak?) – finn nyelvű felolvasószínházi előadás a Magyar Kulturális és Tudományos Központban (Kaisaniemenkatu 10.) X.29. 18:00

A European Theatre Company felolvasószínházi sorozata októberben folytatódik a Magyar Kulturális és Tudományos Központban (Kaisaniemenkatu 10.). Ez alkalommal Székely Csaba Szeretik a banánt, elvtársak? c. monodrámája van műsoron, amely a R.E.A.D. felolvasószínházi fesztivál része. A darabot 2009-ben írta a szerző a BBC World Service nemzetközi hangjátékversenyére, ahol megnyerte vele a Legjobb európai dráma díját, 2012-ben pedig a Richard Imison -díjat kapta meg (legjobb új drámaíró).

A fanyar humorú előadás egyszerűnek látszó történet keretében, egy gyermek szemszögéből ábrázolja a nem is olyan egyszerű világot, betekintést nyújtva a vasfüggöny mögé: a naiv, Forrest Gump -stílusú mesélő apja Ceausescu elnyomó gépezetének magas beosztású hivatalnoka, anyja depressziós, bátyja pedig meg akarja ölni.

Székely Csaba az utóbbi évek magyar drámaírásának legnagyobb felfedezettje. Marosvásárhelyen született 1981-ben, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarán, majd a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem drámaíró szakán szerzett diplomát. Dolgozott újságíróként és tanított a marosvásárhelyi egyetemen; jelenleg már szabadfoglalkozású drámaíró.

A Szeretik a banánt, elvtársak? sikereit követően az ún. Bánya-trilógiával (Bányavirág, 2011; Bányavakság, 2012, Bányavíz, 2013) robbant be a magyar irodalmi és színházi életbe. Egy képzeletbeli erdélyi kis faluban, a rendszerváltás után játszódó, egymáshoz csak a helyszín révén kapcsolódó színművek a közeli bánya bezárása miatt talajt veszített emberek önpusztító életét mutatják be. Az izolált mikroközösség leépülő, kiábrándult világa kilátástalan emberi sorsokat, széthulló kapcsolatrendszereket tár a néző elé. Ugyanakkor groteszk elemekkel, fekete humorral, nyelvi játékokkal, jól kiszámított poénokkal, a komikum folyamatos működtetésével el is távolít ezektől a problémáktól, viszonylagossá teszi őket, és rávilágít arra, hogy a befogadó a darabokban nem az erdélyi valóság pontos másával, hanem egy stilizált, alulnézetből szemlélt világgal találkozik. A mesteri dramaturgia, a kiválóan adagolt ízes humor, az egyedi nyelv a színházak kedvencévé avatta a Marosvásárhely mellett élő drámaírót, mindhárom darabját több magyar színház is bemutatta, és újabb darabjai is premier előtt állnak.

A Helsinkiben X.26–30-ig megrendezésre kerülő R.E.A.D. felolvasószínházi fesztivál #2 új európai és kínai drámairodalmat mutat be. E fórum lehetőséget kínál olyan színdarabok megismerésére, melyeket korábban nem mutattak be Finnországban. Az előadásokat Finnországban élő és dolgozó nemzetközi színházi alkotók rendezik; s fesztivál ezzel arra igyekszik rámutatni, hogy milyen sokszínű és multikulturális a különböző színházi hagyományokból merítő finnországi szcéna. A 2015-ös műsorban szereplő szövegeket az elzárkózás, a másság és a kívülállóság témái kapcsolják össze. A felolvasószínházi előadások műhelymunka formában készülnek, melynek során finn színészek és a rendezők négy nap alatt kb. 1 órás produkciókat készítenek.

A Pidättekö banaanista, toverit? megvalósítását a Koneen Säätiö és a Finn Kulturális Alap támogatta.

Fordította: Sarka Hantula, rendezte: Kozma Dávid, előadja: Kozma Dávid, hangtechnika: Romulus Chiciuc.

A belépés ingyenes.

Az előadás finn nyelvű.

További információ: http://theatrecollective.com/wp/

Az előadás a rokonnépek napjai nevű programsorozat része, melynek keretében számos városban kerül sor rendezvényekre október folyamán. További információ: https://www.facebook.com/events/1498611530453351/