Felolvasószínházi előadás III.15.

Székely Csaba: Szeretik a banánt, elvtársak? magyar nyelvű felolvasószínházi előadás a Magyar Kulturális és Tudományos Központban III.15. 18:00-kor A European Theatre Company felolvasószính

Dátum:  március 15.
Időpont: 16:00
Helyszín:  Magyar Kulturális és Tudományos Központ
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

Felolvasószínházi előadás III.15.

Székely Csaba: Szeretik a banánt, elvtársak? magyar nyelvű felolvasószínházi előadás a Magyar Kulturális és Tudományos Központban III.15. 18:00-kor

A European Theatre Company felolvasószínházi sorozata folytatódik a Magyar Kulturális és Tudományos Központban (Kaisaniemenkatu 10.). Ez alkalommal a Szeretik a banánt, elvtársak? c. monodráma van műsoron. Székely Csaba 2009-ben írta a darabot a BBC World Service nemzetközi hangjátékversenyére, ahol megnyerte vele a Legjobb európai dráma díját, 2012-ben pedig a Richard Imison -díjat kapta meg (legjobb új drámaíró).

A fanyar humorú előadás egyszerűnek látszó történet keretében, egy gyermek szemszögéből ábrázolja a nem is olyan egyszerű világot, betekintést nyújtva a vasfüggöny mögé: a naiv, Forrest Gump stílusú mesélő, akinek apja Ceauşescu elnyomó gépezetének magas beosztású hivatalnoka, anyja depressziós, bátyja pedig meg akarja ölni – fülig szerelmes.

Székely Csaba az utóbbi évek magyar drámaírásának legnagyobb felfedezettje. Marosvásárhelyen született 1981-ben, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarán, majd a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem drámaíró szakán szerzett diplomát. Dolgozott újságíróként és tanított a marosvásárhelyi egyetemen; jelenleg már szabadfoglalkozású drámaíró.

A Szeretik a banánt, elvtársak? sikereit követően az ún. Bánya-trilógiával (Bányavirág, 2011; Bányavakság, 2012, Bányavíz, 2013) robbant be a magyar irodalmi és színházi életbe. Egy képzeletbeli erdélyi kis faluban, a rendszerváltás után játszódó, egymáshoz csak a helyszín révén kapcsolódó színművek a közeli bánya bezárása miatt talajt veszített emberek önpusztító életét mutatják be. Az izolált mikroközösség leépülő, kiábrándult világa kilátástalan emberi sorsokat, széthulló kapcsolatrendszereket tár a néző elé. Ugyanakkor groteszk elemekkel, fekete humorral, nyelvi játékokkal, jól kiszámított poénokkal, a komikum folyamatos működtetésével el is távolít ezektől a problémáktól, viszonylagossá teszi őket, és rávilágít arra, hogy a befogadó a darabokban nem az erdélyi valóság pontos másával, hanem egy stilizált, alulnézetből szemlélt világgal találkozik. A mesteri dramaturgia, a kiválóan adagolt ízes humor, az egyedi nyelv a színházak kedvencévé avatta a Marosvásárhely mellett élő drámaírót, mindhárom darabját több magyar színház is bemutatta, és újabb darabjai is premier előtt állnak.

rendezte: Kozma Dávid
előadja: Kozma Dávid
hangtechnika: Romulus Chiciuc

MAGYAR NYELVŰ ELŐADÁS! A belépés ingyenes.

További információ: http://theatrecollective.com/wp/