Felolvasószínház - Lahti és Helsinki

Felolvasószínházi előadások XI. 19-én Lahtiban és XI. 22-én Helsinkiben

Dátum:  november 18. - november 21.
Időpont: 22:00
Helyszín:  Pikkuteatteri Magyar Kulturális és Tudományos Központ
Loviisankatu 8, Lahti Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

Felolvasószínház - Lahti és Helsinki

Felolvasószínházi előadások XI. 19-én Lahtiban és XI. 22-én Helsinkiben

XI. 18–21-ig harmadik alkalommal rendezik meg Lahtiban a Taskufestari fesztivált (Pikkuteatteri, Loviisankatu 8.), melynek keretében független színházi csoportok adják elő produkcióikat (színház, bábszínház, zene, tánc, új cirkusz). XI. 19-én, szombaton 18 órakor Székely Csaba Szeretik a banánt, elvtársak? c. monodrámájának felolvasószínházi változatát láthatja a közönség Kozma Dávid előadásában. A szöveget Sarka Hantula fordította finnre. A monodrámát Kozma Dávid adja elő.

A darabot 2009-ben írta a szerző a BBC World Service nemzetközi hangjátékversenyére, ahol megnyerte vele a Legjobb európai dráma díját, 2012-ben pedig a Richard Imison díjat kapta meg (legjobb új drámaíró). A fanyar humorú előadás egyszerűnek látszó történet keretében, egy gyermek szemszögéből ábrázolja a nem is olyan egyszerű világot, betekintést nyújtva a vasfüggöny mögé: a naiv, Forrest Gump -stílusú mesélő apja Ceaușescu elnyomó gépezetének magas beosztású hivatalnoka, anyja depressziós, bátyja pedig meg akarja ölni.

Székely Csaba az utóbbi évek magyar drámaírásának legnagyobb felfedezettje. Marosvásárhelyen született 1981-ben, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarán, majd a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem drámaíró szakán szerzett diplomát. Dolgozott újságíróként és tanított a marosvásárhelyi egyetemen; jelenleg már szabadfoglalkozású drámaíró.

 

Tábori György holokauszt- és antiszemitizmus témájú Jubileum c. drámájának felolvasószínházi előadására XI. 22-én, kedden 18 órakor kerül sor a Magyar Kulturális és Tudományos Központban (Kaisaniemenkatu 10.). A helsinki European Theatre Collective színészeit Kozma Dávid rendezi, a szöveget Juha Valkeapää fordította finnre. A darab szereplői: Mari Lehtonen, Usva Kärnä, Krista Putkonen-Örn és Suvi Koivusalo.

Tábori György 1983-ban, Hitler hatalomra jutásának 50. évfordulójára írta a Jubileumot. Egy Rajna-menti temetőben egy fiatal újfasizta antiszemita feliraotkkal és horogkeresztekkel gyaláz sírokat. A halottak feltámadnak a sírokból és elmondják haláluk történetét a holokauszt korából. Egyikük nem saját, hanem apja történetét meséli el, aki a holokauszt áldozata lett.

Tábori György apja 1944-ben Auschwitzban halt meg, a család azonban elmenekült a nácik elől. Tábori 1935-ben Londonba emigrált, 1947-ben az Egyesült Államokba költözött, ahol fordítóként és forgatókönyvíróként dolgozott. Ő készítette többek között Alfred Hitchcock Meggyónom (I Confess, 1953) c. filmjének forgatókönyvét. Tábori az egyik utolsó képviselője annak az írógenerációnak, amely menekülni kényszerült a Harmadik birodalomból.

Az együttműködő partnerek: Musiikkiteatteri Kapsäkki, Magyar Kulturális és Tudományos Központ, Goethe Institut Finnland, Cafe Mascot, Kulttuurikeskus Caisa, Näytelmäkulma.

Jegyek: Taskufestari: 15 € (felnőtt), 10 € (12 éven aluliak), fesztiválbérlet 40/25 €.

A helsinki előadásra ingyenes a belépés.


Taskufestari: https://taskufestari.wordpress.com/