Etnojazzkoncertek X. 21. és X. 22.

Rokon népek jazzkvartettjének koncertjei a Caisában, X. 21. és a Martinus Koncertközpontban, X. 22.

Dátum:  október 20. - október 21.
Időpont: 21:00
Helyszín:  Kulttuurikeskus Caisa Kulttuuritalo Martinus
Mikonkatu 17 C, Helsinki Martinlaaksontie 36, Vantaa

Etnojazzkoncertek X. 21. és X. 22.

Rokon népek jazzkvartettjének koncertjei a Caisában, X. 21. és a Martinus Koncertközpontban, X. 22.

Idén október 21-én tartjuk finnugor nyelvrokonságot ünneplő Rokon Népek Napját. Az esemény alkalmából alakult finn-észt-magyar etnojazzkvartett (Arja Paju – FI – basszusgitár, Hannu Risku – FI – ütőhangszerek, Siim Aimla – EE – szaxofon, Süle László – zongora) október 21-én, szombaton 18:00-tól a Caisa Kultúrközpontban (Mikonkatu 17 C, Helsinki), majd október 22-én, vasárnap 17:00-től a vantaai Martinus Koncertközpontban (Martinlaaksontie 36, Vantaa) lép fel.

A műsor: finnugor népi dallamokra épülő, improvizatív, modern etnojazz: Süle László szerzeményei és a művészek közös improvizációi.

Siim Aimla (1974) Finnországban, a helsinki Pop & Jazz Konzervatóriumban tanult az 1990-es évek végén, majd tanulmányait követően tanítani kezdett ugyanitt, valamint a Sibelius Akadémián. Jelenleg Tallinnban tanít a Georg Ots Zeneiskola pop-jazz tanszakán.

Siim Aimla aktív zenész és karmester: vezényli az Estonian Dream Big Bandet, Otsakooli bigbändet (a zeneiskolája zenekarát) és az Észt Határőrök Big Bandjét. Több különféle együttesben lép fel – FinEst, Siim Aimla Sound System, Maailma Väikseim Bigband, Tafenau-Aimla kvintett –zenészként és művészeti vezetőként. Elnyerte az Elion-díjat, amely a jazz műfajában elérhető legnagyobb elismerés Észtországban.

Arja Paju (1977) finn basszusgitáros, multi-instrumentalista, zenei műhelyek vezetője, zeneszerző. Elsősorban Latin-Amerika és Afrika zenei hagyományával foglalkozik, emellett érdekli a testritmika, az éneklés és a világzene oktatása. Zeneszerzőként és előadóként sokat merít ezen területekről, és az anyagot felhasználja az általa vezetett workshopok során is, egyaránt középpontba állítva a zenészt és az ember-csoport közötti kapcsolatot. Mindehhez dániai, Aarhusban végzett SDS (sang, dans, og spil - ének, tánc és játék) –tanulmányai szolgáltak ihlető forrásul. Az SDS-módszer lényege a ritmus, világzene és zenei kommunikáció integrált oktatása az egész test megmozgatásával és a többiekkel való közös munka segítségével.
Zenészként Arja Paju rengeteg különféle műfajt képviselő együttesben lépett fel a pop-rock-jazztől kezdve a kubai-, brazil-, és más világzenéig. Színházi zenészként is ismert. 2006 óta tanít Järvenpääben az ETOS (Előadóművészeti Tanintézet) zenei tanszékén, 2008 óta a Sibelius Akadémia tanára, emellett számos saját világzenei és ritmikával kapcsolatos workshopot és kurzust tart.

Hannu Risku (1978) zenész, improvizatív zenész és zeneszerző. A Stadián szerezte dobos-ütőhangszeres pop-jazztanári diplomáját 2006-ban. A Stella Polaris improvizációs színház tagja, számos társulatban és színházban közreműködik (pl. Musiikkiteatteri Kapsäkki, Svenska Teatern, Sound & Fury, Paukkumaissi, Kiikka-Iisakki és a Pauliina Kokkonen ja Veljet). Évek óta dolgozik együtt a szlovén Kolektiv Narobovval, nemzetközi színházi és improvizációs fesztiválok gyakori résztvevője. Tanított improvizációt a Teatterikorkeakouluban, a Näty-n (Tamperei Egyetem), több városi színházban és nemzetközi improvizációs fesztiválokon.

Süle László (1955) a Metropolia Szakfőiskolán zongorát, zenetörténetet, didaktikát és zeneszerzést tanít. Zeneszerzési tanulmányai során szerette meg az improvizációt, s ezért szerzett posztgraduális diplomát a budapesti Bartók Béla Konzervatórium jazz tanszakán. Finnországba 1989-ben jött tanítani, azóta több nemzetközi tanári csereprogramban vett részt Svédországban, Norvégiában, Izlandon és Portugáliában.
Számos lemeze jelent meg saját és más szerzők műveivel, a Pentti Lahtival és a Scarbantia Vonósnégyessel közösen készített Absence c. lemezét 2004-ben Emma-díjra jelölték, vagyis az év 5 legjobb jazzfelvételének egyike volt Finnországban. Több klasszikus kamaraegyüttesben és jazz-formációban játszott a finn jazz- és komolyzenei élet legjobbjaival.

„Süle zenéjét a nagy formák, nagy érzések és a világokat ölelő látomások jellemzik, ugyanakkor a leíró líraiság és az érzékeny dallamosság is – a legjobb jazz-balladák stílusában. A számok érzelmi skálája a drámai virtuozitás és a meditáló, eterikus meghallgatás között mozog.” (Helsingin Sanomat)

A finnugor népek nyelvrokonságát ünneplő Rokon Népek Napját évente október harmadik szombatján rendezik meg. Az esemény előzményei a két világháború közötti időkre nyúlnak vissza, ekkor tartották meg először a rendezvényt mindhárom független finnugor államban: Finnországban, Észtországban és Magyarországon. A Rokon Népek Napja a nyelvrokon népek közötti kapcsolattartás és a kulturális hagyományok őrzésének fontosságára emlékeztet; Finnországon belül a lapp, a karéliai és a finn nyelvűek, szélesebb körben pedig az észt, a magyar és az oroszországi finnugor népek között.

A Caisa Kultúrházban rendezett koncert ingyenes; jegyek a Martinus Koncertközpontba 15–20 €-ért válthatók a www.ticketmaster.fi oldalon.