Ernelláék Farkaséknál Sodankyläben, VI.14-18.

Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál (It’s Not the Time of My Life, 2016) c. filmje a Sodankyläi Filmfesztiválon, június 14–18.

Dátum:  június 13. - június 17.
Időpont: 21:00
Helyszín:  Sodankylä Midnight Sun Filmfesztivál
Sodankylä

Ernelláék Farkaséknál Sodankyläben, VI.14-18.

Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál (It’s Not the Time of My Life, 2016) c. filmje a Sodankyläi Filmfesztiválon, június 14–18.

Az idei, 32. Sodankylä Midnight Sun Filmfesztivál (2017. június 14–18.) „Új gyöngyszemek” szekciójában bemutatott friss, figyelemreméltó alkotások között a megszokottnál több kelet-európai film szerepel. Itt kapott helyet Hajdu Szabolcs ízig-vérig családi drámája, az Ernelláék Farkaséknál (2016), amelyet a rendező saját színdarabjából, saját családjának szerepeltetésével saját otthonában forgatott. A példátlanul kis költségvetéssel készült kitűnő film elnyerte a Karlovy Vary nemzetközi filmfesztivál nagydíját.

Vetítések:

június 14., szerda 16:15 – Kis sátor
június 16., péntek 10:45 – Nagy sátor

A filmet írta és rendezte: Hajdu Szabolcs. Szereplők: Gelányi Imre, Hajdu Lujza, Hajdu Szabolcs.

A legtermékenyebb magyar rendezők közt számon tartott Hajdu Szabolcs filmre vitt drámája igazi fricska a filmiparnak, ami az állandóan függőben lévő anyagi támogatást illeti. Hiszen miért is várjon az ember évekig a pénzre, ha itt és most akar filmet készíteni? A találékonyság diadalútja következik: a meglepően összetett drámai alakításokat Hajdu családjának, a forgatási munkát Hajdu 13 operatőrtanítványának köszönhetjük, a helyszínt pedig Hajdu otthona adta.

A vibráló jelenetekben Hajdu, és színésznő felesége, Török-Illyés Orsolya egy, a felnőttkor hullámzásában egymástól elsodródó házaspárt jelenítenek meg. Az elfojtott kiábrándultság akkor tör a felszínre, amikor a feleség húga váratlanul hazatér külföldről családostul, és átmenetileg szállást kér. Egy fedél alatt élve a két család egykori álmai és a valóság finoman súrlódni, majd ütközni kezd egymással.

Azt gondolhatnánk, hogy ilyen költségvetéssel aligha készülhet minőségi mozi, de a végeredmény alaposan rácáfol a feltevésre. A Karlovy Vary Filmfesztivál nagydíját elnyerő film fegyelmezetten és érzékenyen ábrázolja az életközépi válságot és a családi kapcsolatokat, és jóval a stáblista után is dolgozni fog a nézőben.

Hajdu Szabolcs (1972) eddigi munkásságát műfaji sokszínűség és bátor témaválasztás jellemzi. Legfontosabb filmjei: Macerás ügyek (2001), Tamara (2004), Fehér tenyér (2007), Bibliotheque Pascal (2010) és a Délibáb (2014).

Forrás: http://msfilmfestival.fi/elokuvat/not-time-life/

A folyamatosan bővülő műsor a http://msfilmfestival.fi/en/ oldalon található.