ÉRDEMREND HÁROM FINNORSZÁGI MAGYARNAK

Dátum:  március 14.
Időpont: 22:00
Helyszín:  Tampere
tampere

ÉRDEMREND HÁROM FINNORSZÁGI MAGYARNAK

Áder János köztársasági elnök úr március 15. alkalmából a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét adományozta három honfitársunknak Finnországban végzett kiemelkedő munkájukért. Gerevich-Kopteff Éva és Szilvay Csaba a Tamperében tartott ünnepi megemlékezésen vehették át a kitüntetést Forrai Kristóf nagykövet úrtól, Szilvay Géza külföldi útja miatt később fogja átvenni kitüntetését.

Gerevich-Kopteff Éva 1978-tól 2011-ig oktatta a magyar nyelvet és kultúrát a Helsinki Egyetemen. Kiváló tanáregyéniségként sokat tett a magyar szak fejlesztéséért, népszerűvé tételéért. A két ország közötti kulturális kapcsolatok építői, alakítói az ő kurzusain sajátíthatták el a magyar nyelvet és általa kerülhettek közel a magyar kultúrához. Több mint három évtizedes oktatói munkáját számos publikáció és tudományos eredmények is kísérték. Publikációi közül kiemelkedik Madách Ember tragédiájának finn fordításait és recepcióját elemző doktori értekezése, valamint sokak által forgatott, finnek számára készített magyar nyelvkönyv-sorozata.

Szilvay Csaba és Szilvay Géza az 1970-es évek elején költözött Finnországba. Az azóta eltelt négy évtized alatt fáradhatatlanul hirdették és terjesztették a Kodály-módszert, és ezen alapuló „színes húrok” hegedűtanítási módszerüket, amit már világszerte alkalmaznak. A magyar testvérpár együtt alapította meg 1972-ben a mára világhírűvé vált Helsinki Ifjúsági Vonósok zenekart (angolul The Helsinki Strings). A zenekar tagjai közül eddig több mint 200-an választották a hivatásos zenei pályát, ami azt jelenti, hogy Finnország koncerttermeiben, legrangosabb zenekaraiban olyan zenészek játszanak, akik a Kodály-módszeren alapuló zenepedagógiai elveken nőttek fel. A Szilvay-testvérek munkájának eredményeként alakult meg a Kelet-Helsinki Zenei Általános Iskola is. A magyar példa alapján létrehozott iskolát szintén nagy nemzetközi elismerés övezi.