Erdélyi magyar népviseletek X.18-XI.23.

Dátum:  október 18. - november 23.
Időpont: 15:00
Helyszín:  Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

Erdélyi magyar népviseletek – előadás 2018. X. 18. és fotókiállítás X. 19. – XI. 23.

2018. október 18-án csütörtökön 18 órától Lehtinen Ildikó tart finn nyelvű előadást a Magyar Kulturális és Tudományos Központban (Kaisaniemenkatu 10, Helsinki) az erdélyi magyarok sokrétű viseleteiről a századfordulótól napjainkig.

Az előadás egyúttal Dávid Botond Erdély egy gyönyörű nő című fotókiállításának a megnyitója. A kiállítás október 19. és november 23. között tekinthető meg a Magyar Kulturális és Tudományos Központ galériájában.

Lehtinen Ildikó néprajzkutató, muzeológus a Finn Nemzeti Múzeum és a Kultúrák Múzeumának volt tudományos kutatója, valamint a Helsinki Egyetem docense.

Dávid Botond magyar fotográfus évek óta dokumentálja különböző tájegységek és népcsoportok hagyományos viseleteit szerte a világban. Ezen gyűjtemény része erdélyi magyar népviseleteket bemutató fotósorozata. Dávid megújítja a hagyományos etnográfiai fotózás hagyományait, kiemelve, hogy a népviselet nem elmúlt korok és nemzedékek múzeumi emléke, hanem a XXI. században is vonzó, divatos öltözet. Szemléletében múlt, jelen és jövő szerves egységet alkot.

Dávid Botond fotósorozata október 9. és 14. között a Finn Nemzeti Múzeum Karhunpesä-termében (Mannerheimintie 34, Helsinki) is megtekinthető.