Előadás Bibó Istvánról az MKTK-ban, VI. 5.

Dátum:  június 4.
Időpont: 21:00
Helyszín:  Magyar Kulturális és Tudományos Központ
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

Előadás Bibó Istvánról az MKTK-ban, VI. 5.

Anssi Halmesvirta finn nyelvű előadása Bibó Istvánról a Magyar Kulturális és Tudományos Központban, VI. 5.

Anssi Halmesvirta eszmetörténész Bibó István és a zsidókérdés Magyarországon a II. világháború után címmel tart finn nyelvű előadást, illetve mutatja be új könyvét (The Narrow Path of Freedom, István Bibó´s Public Moralism, UPEF, Jyväskylä, 2019) június 5-én, szerdán 18:00-kor a Magyar Kulturális és Tudományos Központban (Kaisaniemenkatu 10, Helsinki).

A könyv Bibó István politikai gondolkodó és az 1956-os forradalom államminisztere közéleti moralizmusát elemzi. Bibó a demokrácia védelmében a politizálást erkölcsi alapra kívánta helyezni. Nyugaton Bibót az ún. harmadik út elméletének kidolgozójaként ismerték, aki kísérletet tett a kapitalizmus és a szocializmus vívmányainak egyesítésére. Magyarországon Bibó munkássága a rendszerváltozás után élte reneszánszát, írásait ekkor a parlamentáris demokrácia alapműveiként forgatták.

Anssi Halmesvirta eszmetörténész a Jyväskyläi Egyetem docense. Kutatási területe Magyarország, Anglia és Finnország eszmetörténete 1760–2000 között. Korábban vendégprofesszor volt a Debreceni Egyetemen, az Egri Főiskolán és a CEU-n, valamint a Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság szervezőbizottságának is tagja volt. A Jyväskyläi Egyetemen Tuomo Lahdelma professzorral együtt vezette a Hungarológiai Tanszék oktatói és kutató munkáját.

Figyelem: az esemény finn nyelvű! Anssi Halmesvirta magyar témájú könyvei a helyszínen megvásárolhatók.