Előadás Bartók Béláról az MKTK-ban, IV. 5.

Dátum:  április 4.
Időpont: 21:00
Helyszín:  Magyar Kulturális és Tudományos Központ
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

Előadás Bartók Béláról az MKTK-ban, IV. 5.

„Csak tiszta forrásból” – Bartók Béla

Előadás és zenehallgatás a Magyar Kulturális és Tudományos Központban IV. 5-én 18 órakor

Zenetörténeti sorozatunk következő témája Bartók Béla (1881–1945), egyik legkiemelkedőbb és legnagyobb hatású zeneszerzőnk.

Mozgalmas volt már maga a kor is, amelyben élt: az Osztrák-Magyar Monarchia szétesése, két világháború és a háborúk közti nyugtalan időszak, új művészeti és filozófia irányzatok születése...

Az est előadója, Süle László felvázolja Bartók életének főbb állomásait, alkotói korszakait, filozófiáját. Szó esik a természettel való kapcsolatáról, Kárpát-medencei népzenei gyűjtéseiről, néhány művéről részletesebben is (1. zongoraverseny, Az éjszaka zenéje, Hajsza), valamint arról, milyen máig tartó hatást gyakorolt a zenétől a filmművészetig.

Az est második felében Süle László bevezetését követően Bartók 1943-ban írt Concertóját hallgatjuk meg a Nemzeti Filharmonikusok előadásában, vezényel Kocsis Zoltán, a felvétel 2015. március 14-én, a Művészetek Palotájában készült.

Süle László Finnországban élő magyar zongorista, zeneszerző, zenepedagógus. A Metropolia Főiskolán oktat, többek között zongorát, zeneszerzést és zenetörténetet.

A rendezvény finn nyelvű, a belépés ingyenes.