Előadás a Szent Koronáról, III. 18.

Dátum:  március 17.
Időpont: 22:00
Helyszín:  Magyar Kulturális és Tudományos Központ
Kaisaniemenkatu 10.

Előadás a Szent Koronáról, III. 18.

Ildikó Lehtinen előadása a Szent Koronáról a Magyar Kulturális és Tudományos Központban, III. 18.

Ildikó Lehtinen, a Helsinki Egyetem docense a Finnországi Magyarok Egyesülete szervezésében magyar nyelvű előadást tart március 18-án, hétfőn 18:00-tól a Magyar Kulturális és Tudományos Központban (Kaisaniemenkatu 10). Előadásának címe: A Szent Korona. Ereklye, tudománytörténeti szimbólum, ötvösművészeti remekmunka. Próbálkozás egy komplex tárgy értelmezéséhez. Az előadás bemutatja a Korona társadalmi összefüggéseit, kalandos életútját, valamint jelentését és jelentőségét a népművészet szempontjából.

A program ingyenes.

Ildikó Lehtinen széles körben elismert kutató, több mint hatvan monográfia, illetve egyéb tudományos publikáció, valamint hasonló számú ismeretterjesztő és múzeumi kiadvány szerzője. Több évtizedes munkássága során nagy hangsúlyt fektetett a néprajztudomány interdiszciplináris megközelítésére, a finnugor népek körében végzett terepmunkára, a finnugor muzeológia megújítására és a tudományos eredmények népszerűsítésére. A tudományszervezés területén is igen aktív, többek között a finn Finnugor Társaság vezetőségi tagja volt (1981–2016) és az M. A. Castrén Társaság elnöki tisztségét is betöltötte, 2015-től pedig a Kalevala Női Szövetség elnöke.

A finnugor népek kulturális örökségéért végzett munkájáért a Mari Köztársaság és a Hanti-Manysi Köztársaság tiszteletbeli állampolgárává választotta. 1999-ben megkapta Finnországtól a Finn Fehér Rózsa Lovagrend érdemrendjét, 2014-ben pedig Áder János a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntette ki.