Előadás a kortárs magyar komolyzenéről

Dátum:  október 15.
Időpont: 15:00
Helyszín:  Magyar Kulturális Intézet
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki
null

Finn nyelvű zenetörténeti sorozatában Süle László következő témája a kortárs magyar komolyzene lesz október 15-én, csütörtökön 18:00-tól a Magyar Kulturális és Tudományos Központban (Kaisaniemenkatu 10, Helsinki).

Az est előadója, Süle László a kortárs magyar komolyzene irányzatait többek között Kurtág György, Dukay Barnabás, Eötvös Péter és Dubrovay László zeneszerzők műveinek segítségével mutatja be.

Egy kis ízelítő a művészek jelenéből: „Intenzív, rejtélyes, sötét, másvilági és bensőséges, ezek a szavak jutnak eszembe Kurtág György zenéjéről” – mondta Ucsida Micuko japán zongoraművész 2017-ben, a Franco Buitoni-díj átadásakor. Dukay Barnabás úgy tiszteli Bachot, „mint a hinduk a tehenet”. A kortárs zenei alapítványt létrehozó Eötvös Péter 2019 októberében a Helsinki Filharmóniát vezényelte, legújabb operája pedig egy fogfájós kisfiúról szól. Dubrovay László „konzervatív újító” zeneszerzőként vehette át szeptemberben a Magyar Művészeti Akadémia Nagydíját.

Az előadást a megszokott módon sok zenei illusztráció és videofelvétel tarkítja.

Süle László Finnországban élő magyar zongorista, zeneszerző, zenepedagógus. A Metropolia Főiskolán oktat, többek között zongorát, zeneszerzést és zenetörténetet.

A rendezvény finn nyelvű, a belépés ingyenes.