Előadás 1956-ról Porvooban, I. 16.

Richly Gábor Az 1956-os forradalom és Finnország című finn nyelvű előadása Porvooban, I. 16.

Dátum:  január 15.
Időpont: 22:00
Helyszín:  Linnajoen koulun kirjasto
Edelfeltinbulevardi 2, Porvoo

Előadás 1956-ról Porvooban, I. 16.

Richly Gábor Az 1956-os forradalom és Finnország című finn nyelvű előadása Porvooban, I. 16.

Richly Gábor, a Magyar Kulturális és Tudományos Központ igazgatója I. 16-án 18 órai kezdettel Az 1956-os forradalom és Finnország címmel tart finn nyelvű előadást Porvooban (Linnajoen koulun kirjasto, Edelfeltinbulevardi 2).

A magyarok 1956-ban fegyverrel fordultak szembe a sztálinista diktatúrával, amit a kommunista vezetők csak a Szovjetunió katonai segítségnyújtásával tudtak leverni. Finnország a kényes szovjet viszony miatt hivatalosan nem tudott kiállni a magyar ügy mellett, de a finn társadalom sokféle formában kimutatta szimpátiáját, segítőkészségét.

A finnek közül volt, aki szimpátiatüntetést szervezett, volt, aki a Magyar Vöröskereszt számára gyűjtött pénzt, papírt vagy rongyot. Mások vért adtak, kötszert készítettek a sebesülteknek. Voltak, akik verset szavaltak, és voltak, akik verset írtak. Még egy finn opera is született, amit a magyar forradalom ihletett.

Az előadás alapjául a magyar forradalom 60. évfordulójára készített könyv szolgál:
Örs Csete – Gábor Richly: Vuoden 1956 kasvoja ja kohtaloita, unkarilaisia ja suomalaisia ‒ 1956-os arcok és sorsok, magyarok és finnek. Docendo, Jyväskylä 2016
https://www.docendo.fi/vuoden-1956-kasvoja-ja-kohtaloita.html