Csete Örs fotókiállítása Forssában

Csete Örs fotókiállítása: 1956-os arcok és sorsok – magyarok és finnek II.4–25-ig a Vinkkeliben (Wahreninkatu 4, Forssa)

Dátum:  február 4. - február 25.
Időpont: 08:00
Helyszín:  Vinkkeli
Wahreninkatu 4, Forssa

Csete Örs fotókiállítása Forssában

Csete Örs fotókiállítása: 1956-os arcok és sorsok – magyarok és finnek II.4–25-ig a Vinkkeliben (Wahreninkatu 4, Forssa)

A kiállítás megnyitójára II.4-én, csütörtökön 17 órakor kerül sor. Megnyitó beszédet Richly Gábor, a Magyar Kulturális és Tudományos Központ igazgatója tart.

Az 1956-os forradalom közelgő 60. évfordulója jó alkalom rá, felidézzük a finn–magyar kapcsolatok egyik szép fejezetét, amikor a finnek sokoldalú segítséget nyújtottak a magyaroknak.

Csete Örs fényképész a rendszerváltás után kezdte fényképezni az egykori ötvenhatos budapesti fegyvereseket, s amíg fotózott, beszélgetésüket rögzítette. Majdnem kétszáz forradalmárról és halálraítélt személyről készített hang- és videó felvételeket. A mostani kiállítás révén 15 fegyveres és halálraítélt portréját mutatja be. Ezen kívül a kiállításon meg lehet ismerkedni 15 finn kortárs portréjával és történeteivel is. A kiállítás emlékezni kíván mindazokra, akik ebben a vészterhes időszakban aktívan kiálltak a magyar forradalom mellett Finnországban. A finn interjúk 2015 nyarán Richly Gábor segítségével jöttek létre. A kiállításon bemutatot anyag alapján 2016-ban, a forradalom emlékévében Csete és Richly kétnyelvű fotóalbumot fog megjelentetni.

Csete Örs a projektről:
„Két évtizede fotózom az egykori ötvenhatos budapesti fegyvereseket, s amíg fotózok, beszélgetek velük és fotóalanyaim életútját is rögzítem. Munkám során kapcsolatba kerültem olyan külföldiekkel is, akik a saját országukban segítették a magyar forradalom illetve a menekültek ügyét.
2015 augusztusában Finnországban jártam, és olyan finn emberekről készítettem portrékat, akik 1956-ban szolidárisak voltak a magyarsággal. A fotózások alatt Richly Gábor történész közreműködésével sikerült egy-egy gesztust, történetet is felidéznünk a segítség, a barátság, a szolidaritás változatos formáiból. Volt, aki szimpátiatüntetést szervezett közülük, volt, aki a Magyar Vöröskereszt számára gyűjtött pénzt, papírt vagy rongyot. Mások vért adtak, fáslit készítettek a sebesülteknek. Voltak, aki verset szavaltak, voltak, akik verset írtak. Még egy finn opera is született, amit a magyar forradalom ihletett. Fotóimmal azok előtt a finn barátaink előtt is tisztelgek, akikhez nem jutottam el, ill. akik már nincsenek közöttünk.”

A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

További információ: www.1956.hu
www.forssa.fi/kirjasto
www.wahren-keskus.fi/kirjasto