Csepregi Márta látogatása októberben

Csepregi Márta professzor finn nyelvű előadást tart Helsinkiben és pódiumbeszélgetésen vesz részt Tamperében (Vapriikki)

Dátum:  október 15. - október 17.
Időpont: 15:00
Helyszín:  Magyar Kulturális és Tudományos Központ Museokeskus Vapriikki
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki Alaverstaanraitti 5, Tampere

Csepregi Márta látogatása októberben

Csepregi Márta professzor finn nyelvű előadást tart Helsinkiben és pódiumbeszélgetésen vesz részt Tamperében (Vapriikki)

Csepregi Márta az ELTE Finnugor Tanszékének vezetője. Sokoldalú finnugrista, kutatási területei közé tartozik többek között a finnugor mondattan, a hanti nyelv, az obi-ugor folklór és a finn-magyar kontrasztív nyelvészet. Számos alkalommal végzett terepmunkát a hantik körében (1992–2003). 1984–1990-ig magyar lektor, 2000–2002-ig a magyar nyelv és irodalom vendégtanára volt a Helsinki Egyetemen.

X.15. 18:00 Magyar Kulturális és Tudományos Központ (Helsinki, Kaisaniemenkatu 10.)
A hantik élete a változó világban – finn nyelvű előadás, bőséges képanyaggal

X.17. 10:30 Tampere, Museokeskus Vapriikki (Alaverstaanraitti 5.)
Mistä meidät muistetaan? (Miről emlékeznek ránk?)
A finn nyelvű panelbeszélgetésre a Sugrifest rendezvény keretében, X.17-én, a Rokonnépek Napján kerül sor. Az egész napos esemény sokoldalúan mutatja be a finnugor népek kultúráit. A Sugrifest célja, hogy gazdagítsa a finnek rokonnépeikre vonatkozó ismereteit. A nap során kiemelt szerephez jutnak a finnugor népek mai kultúrájának képviselői.

Mind az előadás, mind a panelbeszélgetés a rokonnépek napjai nevű programsorozat része. Október folyamán számos városban kerül sor rendezvényekre, többek között Helsinkiben, Tamperében, Poriban, Turkuban, Lahtiban, Porvooban, Saloban, Hämeenkoskiban, Forssában, Kotkában, Kuopioban, Joensuuban, Heinävesiben, Ouluban, Kemiben és Kajaaniban. Helsinkiben pl. a magyar és mari költészettel ismerkedhet a közönség, előadásokat és különböző zenei programokat hallgathat, valamint tánc- és színházi produkciókat láthat.

További információ: https://www.facebook.com/events/1498611530453351/

A rendezvényekre a belépés ingyenes. Csepregi Márta finnországi előadásai a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósulnak meg.