Cimbalomkoncert Joensuuban, III. 15.

Ünnepi magyar koncert Joensuuban – cimbalommal, III. 15.

Dátum:  március 14.
Időpont: 22:00
Helyszín:  Joensuui Könyvtár
Koskikatu 25, Joensuu

Cimbalomkoncert Joensuuban, III. 15.

Ünnepi magyar koncert Joensuuban – cimbalommal, III. 15.

Nemzeti ünnepünk tiszteletére Joensuu városa ünnepi eseménysorozatot szervez március 14-15-én, szerdán és csütörtökön.

Március 14-én 18:00-tól Ville Komppa, a Sibelius Akadémia tanára előadást tart a magyar zene történetéről a Joensuui Könyvtár Muikku termében (Koskikatu 25, Joensuu) ráhangolva az érdeklődőket a másnapi ünnepi koncertre.

Március 15-én 19:00-tól magyar zeneszerzők művei csendülnek fel egy ünnepi koncerten a Carelia Teremben (Carelia-Sali, Yliopistokatu 4, Joensuu). A Joensuui Városi Zenekart Hollókői Huba vezényli, cimbalmon közreműködik Ginzery Enikő. A koncerten Weiner, Draskóczy, Kodály és Eötvös művein kívül Láng István Cimbiofóniájának (Cimbalom Concerto) ősbemutatója is szerepel, a zeneszerző jelenlétében. A koncert szünetében Megyes Erika és a Carelia étterem magyar finomságait lehet megkóstolni.

Jegyek (26,50 / 24,50 / 10,50 euro) a www.ticketmaster.fi oldalon válthatók.

A koncert műsora:
Weiner Leó: Divertimento No. 1, Op.20
Láng István: Cimbiofónia (Cimbalom-concerto) - ősbemutató
Draskóczy László: Csárdások
szünet
Eötvös Péter: Da Capo (finnországi bemutató)
Kodály Zoltán: Galántai táncok

Hollókői Huba karmester-hegedűművész opera- és szimfonikus zenekarok vezényletében egyaránt otthonos. Tehetségét a nemzetközi közönség is jól ismerheti: dolgozott a legtöbb vezető holland zenekarral – többek között a Holland Rádió Szimfonikus Zenekarával, a Holland Filharmonikusokkal, a Holland Balettzenekarral, valamint az amszterdami Concertgebouw Zenekarral –, a budapesti MÁV Szimfonikusokkal és a Danubia Szimfonikus Zenekarral, továbbá a dán Sönderjyllands Szimfonikus Zenekarral, a Finnországban a Lahti Szimfonikusokkal, Kuopioi Szimfonikusokkal, a Vaasa Városi Zenekarral, a Jyväskylä Sinfonia-val, Erdélyben pedig a temesvári Filharmonica Banatullal, valamint az Aradi Filharmóniával. Elismerő kritikát kapott Mozart Varázsfuvolájának és Verdi Rigolettójának joensuui, valamint Mozart Don Giovannijának hollandiai vezényletéért. 2006 óta él és dolgozik Finnországban.

Ginzery Enikő cimbalomművész rendkívül széles repertoárjában a szóló-, kamara és nagyzenekari művek egyaránt szerepelnek a középkori zenétől a kortárs darabokig. Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneakadémián, valamint a németországi Hochschule für Musik Saar-on végezte, emellett részt vett régizenei- és Kurtág György által vezetett kortárs zenei mesterkurzusokon. 1997-ben megnyerte a csehországi Valašské Mezirícíben rendezett Nemzetközi Cimbalomversenyt. Szólókoncerteken és a cimbalmot valódi zenekari hangszerré avatva zenekarokkal is fellép Európa-szerte és az Egyesült Államokban: játszott már szülővárosában, Pozsonyban a Szlovák Filharmonikusokkal, a Bécsi Klangforummal, Bécsi radió zenekarával, Lengyel Katowicei radio zenekarával, Németországban a Freiburgi-, a Saarbrückeni- Hannoveri és a Stuttgarti Rádió Szimfonikus Zenekarával, Frankfurti Ensemble Modern-, Kölni Musikfabrik együttessel, a Rias kamarakórussal, a Berlini Konzerthaus - Komische Oper zenekarával. Szólózenészként jelentős nemzetközi kortárszenei fesztiválok gyakori fellépője Európában és az Egyesült Államokban egyaránt. Rendszeres Duo partnerei: Fejér András - harsona, Michael Metzler - historikus ütőhangszerek, Josefine Horn- orgona, csemballó. A kortárs zene iránti elkötelezettségét bizonyítja a nevéhez fűződő kb. 50 ősbemutató (Igor Strawinsky, Joao Perdo Oliveira, Hans-Joachim Hespos, Láng István, Juraj Beneš, Theo Brandmüller, Juraj Hatrik, Tihanyi László stb...), illetve a virtuóz játéka és zenei kifejezésének gazdagsága ihletésére íródott kortárs cimbalmos művek.
Az előadói tevékenység mellett pedagógusként is aktív. 2016-tól a Berlini Leo Borchard Zeneiskola cimbalomtanára (egyedüli cimbalom tanszak Németországban), valamint zenei kreativitást fejlesztő projektumot vezet két Berlini általános iskolában. 2013-ban a Pozsonyi Zeneművészeti Egyetemen doktorált zeneelmélet szakon. 2018-ban saját koncertsorozatot indított a St. Hedwig és Vivantes pszichiátrián lelki betegek részére.