Budapesti Wagner-napok

Dátum:  június 14. - június 20.
Helyszín:  Online
Müőa Home
null

Ismét az online térben valósul meg a Budapesti Wagner-napok operafesztivál: a szervező Művészetek Palotája neves hazai és nemzetközi művészek élőben közvetített dalestjeivel, valamint a 2019-ben felújított A Nibelung gyűrűje-tetralógia magyar és angol felirattal ellátott felvételeivel hozza el Wagner zenéjét a hallgatók otthonába június 14–20. között.

További információ és teljes program ITT.

A Budapesti Wagner-napokat 2006-ban hívta életre Fisher Ádám kiváló Wagner-karmester, aki a Bayreuthi Ünnepi Játékokon A Nibelung gyűrűje vezényletével debütált 2001-ben. Egészen 2004-ig vezényelte a Ring előadásait, majd 2006–2007-ben a Parsifalt dirigálta a Játékokon. 2006-ban a Parsifallal indította el a Budapesti Wagner-napokat a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. A fesztivál hatalmas sikert aratott mind a közönség, mind a nemzetközi koncertkritikusok körében. A rendezvénysorozat a világ nagyszerű Wagner-énekeseit vonultatja fel évről évre, és az elmúlt másfél évtizedben a teljes „bayreuthi kánont”, vagyis a szerző életében a Festspielhausban előadott mind a tíz operáját bemutatta. Az operaelőadásokat beszélgetések, filmvetítések és kiállítások egészítik ki.

A fesztivál állandó zenekara kezdettől fogva a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara. A most közzétett, 2019-es operafelvételeken csatlakozott hozzájuk a Magyar Rádió Énekkara, és a Honvéd Férfikar. A karmester minden előadáson Fischer Ádám volt, az előadásokat Hartmut Schörghofer rendezte.

A fesztivál eseményeit a Művészetek Palotája HONLAPJÁN és YOUTUBE-CSATORNÁJÁN lehet követni. Figyelem: a MüPa honlapján megadott időpontokhoz képest finn idő szerint egy órával később kezdődnek az előadások!

Minden program ingyenes.