Bogányi-zongora a Musiikkitaloba

Bogányi-zongora a 100-éves Finnországnak

Dátum:  december 10. - december 13.
Időpont: 22:00
Helyszín:  Sibelius Akadémia
Helsinki

Bogányi-zongora a Musiikkitaloba

Bogányi-zongora a 100-éves Finnországnak

A függetlenségének centenáriumát ünneplő Finnország egy különleges Bogányi-zongorát kap a Magyar Államtól. A hangszer megálmodója, Bogányi Gergely zongoraművész Finnországban nevelkedett és a Sibelius Akadémia hallgatója volt, így személye és az általa kifejlesztett hangszer a magyar testvérnemzet ünnepi jókívánságai mellett a kivételesen szoros finn–magyar zenei kapcsolatokat is szimbolizálja.

A zongora ünnepélyes átadására december 11-én, hétfőn 11:30-kor kerül sor a helsinki Musiikkitalo előcsarnokában (Musiikkitalon Päälämpiö, Mannerheimintie 13 A). Ezt követően a Helsinki Művészeti Egyetemhez tartozó Sibelius Akadémián, a Musiikkitalo épületében helyezik el a hangszert.

Bogányi Gergely az elmúlt több mint tíz évet „éneklő hangú zongora” megvalósításának szentelte. A hangszert futurisztikus megjelenése miatt Batman-zongorának is nevezik. Az áramvonalas külsőnek nagy szerepe van a zongora keltette összhatásban, arról viszont már ritkábban esik szó, hogy a különleges forma éppen annak a hangzásideálnak az elérését szolgálja, amelyre Bogányi törekedett: éneklő hangra, amely a XIX. századi zongorák finomabb billentésével párosulva árnyaltabbá teszi a zenei kifejezést. Emellett Bogányi tisztább és teltebb hangzást is szeretett volna elérni, hogy a zongora nagyzenekarral, nagyobb hangversenytermekben is jól érvényesüljön.

Az említett célok megvalósítása a hangversenyzongora koncepciójának teljes megújulását eredményezte. A zongora kifejlesztése során a hangszerészek több mint 200 új találmányt szabadalmaztattak, például a karbonkompozitból készített rezonánst, és egy új agráf rendszert, amely megszabadítja a rezonátorlemezt a mintegy féltonnás mechanika terhétől. A hangszer ezáltal ellenállóbbá vált a változó külső körülményekkel – így a hőmérséklet és páratartalom ingadozásával – szemben, valamint hangolás után tovább marad tiszta a hangja, mint az ismertebb zongoramodelleké.

A Sibelius Akadémián elhelyezett hangszer az egyik legelső példánya a közeljövőben elkészülő, tíz exkluzív modellből álló sorozatnak. A Bogányi-zongora látszólag a gravitáció törvényeivel is dacol, hiszen két lábon ”lebeg”, jóllehet lényegesen méretesebb, mint a koncerttermeket uraló Steinway D-modell: hossza 296 cm, szélessége 184 cm, súlya pedig 650 kg.

A Bogányi-zongorát Szalay-Bobrovniczky Vince nagykövet adja át december 11-én, hétfőn 11:30-13:00 között a Musiikkitaloban. Ezt követően 13:00-14:00-ig Bogányi Gergely mutatja be a hangszert az érdeklődőknek.

December 12-14. között Bogányi a Sibelius Akadémia tanárainak és növendékeinek, kiemelkedő finn zongoraművészeknek, a finn zenei élet vezetőinek és a média képviselőinek mutatja be a zongorát.

A Sibelius Akadémiára kerülő hangszer lehetőséget nyújt a Finnország és Magyarország közötti szoros zenei kapcsolatok további elmélyítésére, gazdagítására.

A zongoráról készült kisfilmek a következő linkeken érhetők el: https://vimeo.com/142926826, https://vimeo.com/174312071, https://vimeo.com/174255198.

A hangszer technikai újításairól többet megtudhatnak a https://yle.fi/uutiset/3-9975308 cikkben, melyben a zongora különleges hangját is meg lehet hallgatni.