Beszélgetések Anna-Maija Raittiláról, okt. 7-9.

Dátum:  október 6. - október 8.
Időpont: 21:00
Helyszín:  Kaarina, gyülekezeti terem / Magyar Kulturális Központ / Tapiolai templom
Helsinki

Beszélgetések Anna-Maija Raittiláról, okt. 7-9.

Anna-Maija Raittila költő, műfordító – Magyarország barátja

Anna-Maija Raittila rendkívüli jelentőségű alkotó volt az élet számos területén: sokoldalú irodalmi és hitéleti szereplő, teológus, gondolkodó, egyházi újító, a magányba vonulás és az elcsendesedés úttörője.

Életének és munkásságának egyik központi vonulata Magyarországhoz kapcsolódott: nagy magyarbarát volt, kiterjedt személyes és egyházi kapcsolatokat ápolt Magyarországgal, és a magyar irodalom legjelentősebb finn fordítója volt. Sokáig Espooban, Tapiolában élt, mielőtt Kaarinába költözött az általa alapított Morbacka ökumenikus közösségbe.

Anna-Maija Raittila 2012 augusztusában hunyt el. Rá emlékezünk és magyar kapcsolatairól beszélgetünk három októberi estén: okt. 7-én, hétfőn 18.00-kor Kaarinában, a gyülekezeti teremben, okt. 8-án, kedden 18.00-kor a Magyar Kulturális Központban (magyar nyelvű rendezvény) és okt. 9-én, szerdán 17.30-kor a Tapiolai templomban.

A beszélgetőpartnerek minden alkalommal Anna Tarvainen, aki Anna-Maija Raittila műfordítói munkásságát mutatja be, és Csepregi Márta, az ELTE Finnugor Tanszékének vezetője, Anna-Maija Raittila barátja, életművének alapos ismerője – az ő gyermekkori otthonának kertjében kezdődött Anna-Maija Raittila utazása a magyar költészet és a magyar nyelv világába. A Magyar Kulturális és Tudományos Központban és Tapiolában Tuula Vinko is csatlakozik hozzájuk. Tapiolában negyedik beszélgetőpartnerük Päivi Linnoinen lesz, s itt verseket is hallhat a közönség Harri Liuksiala előadásában.