Bán István koncertje Helsinkiben, X. 27.

Dátum:  október 26.
Időpont: 21:00
Helyszín:  Helsinki Székesegyház
Unioninkatu 29, Helsinki

Bán István koncertje Helsinkiben, X. 27.

Bán István orgonakoncertje a Helsinki Székesegyházban, X. 27.

Bán István orgonaművész, a Budapest-Budavári Evangélikus Egyházközség főorgonistája és karnagya hangversenyt ad a Helsinki Székesegyházban (Unioninkatu 29, Helsinki) október 27-én, vasárnap 18:00 órai kezdettel. A műsorban Bach, Liszt, Widor és Karg-Elert művei szerepelnek.

Bán István Európa-szerte híres orgonaművész, aki olyan nevezetes templomok kitűnő orgonáit szólaltatta már meg, mint a Bécsi Stephansdom, a Helsinki Székesegyház vagy a franciaországi Aix-en-Provance Székesegyház. Magyarországi régizenei-, orgona-kamara- és orgonafesztiválok aktív szervezője. Mestere, a világhírű karmester, Nikolaus Harnoncourt személyes ajánlása ösztönözte arra, hogy megalapítsa bécsi barokk zenekarát, a Musica Vivax Wient, mellyel karmesterként 2014-ben debütált a bécsi Musikverein Brahms Termében.

2007 óta orgonistája a Budavári Evangélikus Templomnak. Itt található Magyarország legnagyobb barokk orgonája, melyet a művész koncepciója szerint , magának J. S. Bachnak a feljegyzéseit alapul véve építettek meg 2017-ben. Orgonaépítői szakértői munkássága és sokéves kiváló művészeti tevékenysége elismeréseként ugyanebben az évben Budavárért Emlékéremmel tüntették ki. Rendszeresen szerepel rádiós- és televíziós felvételeken, továbbá Magyarország egyetlen olyan Bach-fesztiváljának a művészeti vezetője, melyen kizárólag autentikus, historikus hangszerek szólalnak meg.

A koncert ingyenes.