Bachtól bluesig - Majálisi koncert

Dátum:  április 29.
Időpont: 21:00
Helyszín:  Magyar Kulturális és Tudományos Központ
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

Bachtól bluesig - Majálisi koncert

A Magyar Kulturális és Tudományos Központban (Kaisaniemenkatu 10.) április 30-án, szerdán 18 órakor kezdődő, rendkívül széles skálát felölelő, tavaszköszöntő koncerten Bachtól és Mozarttól indulva Strausson át a blues olyan gyöngyszemeit hallhatjuk, mint az As time goes by és a Smoke gets in your eyes.

Fellépnek: Taina Piira – ének, Janne Hovi – zongora és Takács Zoltán – hegedű.

Taina Piira (szoprán) 1981-ben kezdett éneket tanulni, tanulmányait a Sibelius Akadémián folytatta Jaakko Ryhänen növendékeként, 1997-ben diplomázott. 1999-ben sikeresen debütált a Finn Nemzeti Operában, ahová a következő évben szólistáként szerződtették. 2003 őszétől két évig a Frankfurti Operában dolgozott szólistaként. Jelenleg szabadfoglalkozású énekes.

Janne Hovi a Sibelius Akadémia előkészítő tagozatán tanult zongorát Sirkka Harjunmaa növendékeként, ezt követően pedig a szólista tanszakon folytatta tanulmányait Jussi Siirala vezetésével. Diplomáját 2004-ben kapta meg. Számos énekest kísér zongorán, legtöbbször feleségét, Taina Piirát. Kortárs finn szerzők műveit mutatta be elsőként, több lemezfelvétele is készült. Finnországon kívül Svédországban és Kanadában koncertezett. 2003-ban Väinö Sola –ösztöndíjjal tüntették ki. Jazz-zenészként az utóbbi években többek között Antti Sarpila együtteseiben lép fel.

Takács Zoltán hegedűművész, kamarazenész a Finn Rádió Szimfonikus Zenekarának szólamvezetője. Több mint 30 éve játszik első hegedűsként és szólamvezetőként számos ismert zenekarban: többek között négy évig volt a Budapesti Szimfonikus Zenekar első hegedűse, valamint a Magyar Rádió Concentus Hungaricus kamarazenekarának szólóhegedűse. 25 éve Helsinkiben él. Ez idő alatt a Tapiola Sinfonietta szólamvezetője és az Adelaide-i Szimfonikus Zenekar vendég szólamvezetője is volt. Zenekarokkal, kamarazenekarokkal valamint szólistaként vendégszerepelt Európában, az Egyesült Államokban, Venezuelában, Peruban, Dél-Koreában, Japánban és Ausztráliában is.

A belépés ingyenes, a műsorfüzet helyszíni megvásárlásával (5 euró) lehet hozzájárulni a fellépő művészek tiszteletdíjához.