A Varonen-csellóduó ünnepi koncertje

Dátum:  szeptember 1.
Időpont: 15:00
Helyszín:  Magyar Kulturális és Tudományos Központ
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki
null

2 cselló – 2 évtized: a Varonen-csellóduó ünnepi koncertje

Anna-Maaria és Olli Varonen csellista házaspár duójuk megalapításának 20. évfordulóját koncerttel ünneplik meg szeptember 1-jén, kedden 18:00 órától a Magyar Kulturális és Tudományos Központban (Kaisaniemenkatu 10, Helsinki). A műsorban többek között Mozart, Moór, Popper és Bartók művei szerepelnek.

Az esemény ingyenes, a 10 eurós programfüzet bevételét a művészek tiszteletdíjára fordítjuk.

FIGYELEM: Rendezvényeinken követjük a hatóságok járványhelyzettel kapcsolatos utasításait és előírásait. A közönség érkezési sorrendben foglalhatja el az előírások szerint korlátozott számú szabad helyeket. Ajánljuk a maszk viselését.

Anna-Maaria és Olli Varonen első duókoncertjét Budapesten, a Finn Nagykövetségen adta 2000-ben. A következő két évtizedben számos magyarországi és több száz finnországi koncerten kívül felléptek Svédországban, Észtországban, Csehországban, Spanyolországban és Szenegálban. A duó számos rádiós és televíziós szereplésen túl négy saját, és egy, Jaakko Löytty gospelzenésszel közös albumot adott ki.

A két csellóra írt kamarazene előadása úttörő tevékenységnek számított Finnországban, és a Varonen-házaspár még ma is az ország egyetlen állandó, főállású csellóduója. Éppen ezért törekszenek arra, hogy a csellóduók jelenléte gyökeret verhessen a finn előadóművészetben. Ennek egyik jelentős állomása volt az első Salói Nemzeti Ifjúsági Csellóverseny, melynek megtervezésében és előkészítésében a Varonen-házaspár tevékenyen részt vett. Az iskoláskorúak részére kiírt versenyben szólódarabok mellett duók is szerepeltek.

A 2019 októberében rendezett versenyen indult koncertünk ifjú vendége, Eetu Pöyhönen, aki a 9–13 évesek korosztályában megosztott 2. helyezést ért el, valamint a verseny különdíjaként fellépési lehetőséget nyert a Varonen-duó jelen koncertjén.

A koncert zongoristája, a külföldön is elismert Virva Garam és a Varonen-duó közös munkájának hátterében Magyarország és a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem áll, ahol mindhárman folytattak egykor tanulmányokat. Trióként gyakran adnak finn és magyar művekből álló koncerteket, és mindhárman az idén 40 éves Finn Kodály Társaság vezetőségi tagjai.