A Testről és lélekről Helsinkiben IX. 16.

Magyar filmek a Rakkautta ja Anarkiaa Filmfesztiválon

Dátum:  szeptember 15.
Időpont: 21:00
Helyszín:  Savoy
Kasarmikatu 46, Helsinki

A Testről és lélekről Helsinkiben IX. 16.

Magyar filmek a Rakkautta ja Anarkiaa Filmfesztiválon

Enyedi Ildikó: Testről és lélekről (2017) IX. 16.

Varga Petra: Mimik rövidfilm (2016) IX. 20.

Az idén 30. alkalommal megrendezett Rakkautta ja Anarkiaa Helsinki Nemzetközi Filmfesztiválon két magyar filmet is láthatunk: a Testről és Lélekről című drámát a fesztivál Avainelokuvat (Kulcsfilmek) című fő szekciójában és a Mimiket az iskolások matinéjában.

Testről és lélekről (2017)

vetítés, utána beszélgetés Muhi Andrással, a film producerével

szeptember 16-án, szombaton 15:45-kor a Savoyban (Kasarmikatu 46, Helsinki)

Rendezte: Enyedi Ildikó

Nyelv: magyar, felirat: svéd, finn; korhatár: K16 , hossza: 116 perc

A főszerepben: Morcsányi Géza (Endre), Borbély Alexandra (Mária)

Endre, a vágóhíd visszafogott természetű, fél kezére béna gazdasági igazgatója és Mária, a szigorú és autisztikus viselkedésű új minőségellenőr minden éjjel közös álmot lát. Álmukban szarvasbikaként és szarvasünőként élnek a hólepte erdőben. Erre akkor derül fény, amikor a munkahelyi pszichológusnő elbeszélget velük. A film azt ábrázolja, hogyan próbálja két bonyolult személyiség megteremteni a valóságban is az álmukban már megélt csodálatos kapcsolatot.

Minden történet szerelmi történet, és ez a 2017-es Berlini Filmfesztivál fődíját elnyerő alkotás érzékenyen ábrázolja a szerelem megszületését és kibontakozását ebben az újabb történetben. A film vetítését beszélgetés követi Muhi Andrással, a film producerével, aki 2007 óta az Európai Filmakadémia tagja. Muhi 2000-ben alapított Inforg Stúdiójában 20 egészestés-, 100 rövid-, 80 dokumentum- és 10 animációs film készült, melyek közül nem egyet díjaztak a világ legnívósabb filmfesztiváljain: Cannes-ban, Berlinben, Varsóban, Rotterdamban, Karlovy Varyban, Locarnóban, Sanghaiban, Amszterdamban, Torontóban és Chicagóban.

További információ: https://hiff.fi/elokuvat/kosketuksissa/


Mimik (2016)

szeptember 20-án 9:30-kor a Savoyban (Kasarmikatu 46, Helsinki)

Az animáció a Rövidfilmek matinéja (Pulpettikinon lyhytelokuvanäytös) része. A matinét elsősorban iskolák részére állították össze. Korhatár: 3 éven felettieknek.

Rendezte: Varga Petra

Hossza: 4 perc.

Két mimi épp láthatatlan ebédjét költi el a parkban, amikor feltűnik a színen egy galamb. A helyzet egyre viccesebb lesz, ahogy a mimik versengeni kezdenek a galamb figyelméért.

További információ: https://hiff.fi/elokuvat/pulpettikinon-lyhytelokuvanaytos-1-4/