A téli háború magyar önkéntesei

Dátum:  december 18.
Időpont: 22:00
Helyszín:  Helsinki
Helsinki

A téli háború magyar önkéntesei

Könyv a finn–szovjet téli háború magyar önkénteseiről

Niina Ala-Fossi – Gábor Richly – Ferenc Vilisics: Unkarilaiset vapaaehtoiset talvisodan Suomessa / Hungarian Volunteers in Finland during the Winter War, Helsinki-Budapest, 2014.

Magyarország Nagykövetsége az 1939–1940-es finn–szovjet téli háború 75. évfordulója alkalmából kétnyelvű, gazdagon illusztrált könyvet jelentetett meg. A téli háború idején Magyarország többféle módon segítette a harcoló északi testvérnépet: a Finn Vöröskereszt számára szervezett országos adománygyűjtéssel, fegyverek és hadianyagok szállításával, valamint önkéntesek toborzásával. Mindez a finn–magyar kapcsolatok egyik fontos fejezete. A könyv emléket kíván állítani a Finnországba küldött magyar önkéntes zászlóaljnak. A Nyugat-Európán keresztül érkezett magyar önkénteseket a Lapuában felállított nemzetközi kiképzőtáborba irányították, ahol az egykori szemtanúk máig emlékeznek rájuk. A könyvben Richly Gábor a zászlóalj kalandos történetét foglalta össze korabeli levéltári dokumentumok alapján. Vilisics Ferenc és Niina Ala-Fossi Lapuában dokumentálták a magyar önkéntesekkel kapcsolatos emlékeket, számos fotót készítve. A könyv végén korabeli hivatalos felvételekből látható válogatás.

A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül, a nagyobb finnországi könyvtárakban és a Finn–Magyar Társaság helyi szervezeteinél lehet hozzájutni. Annak érdekében, hogy minél többen megismerkedhessenek a kiadvánnyal, a világhálón is közzétesszük, az alábbi linkre kattintva tömörített formában letölthető.

LETÖLTÉS