A téli háború magyar önkéntesei

A téli háború magyar önkéntesei című kiállítás Jalkaväkimuseóban (Jääkärinkatu 6-8, Mikkeli), 2016.I.27–VIII.31.

Dátum:  január 27. - augusztus 31.
Időpont: 08:00
Helyszín:  Jalkaväkimuseo
Jääkärinkatu 6-8, Mikkeli

A téli háború magyar önkéntesei

A téli háború magyar önkéntesei című kiállítás Jalkaväkimuseóban (Jääkärinkatu 6-8, Mikkeli), 2016.I.27–VIII.31.

Az 1939–1940-es finn–szovjet téli háború idején, “Dávid és Góliát harcában” az egész világ szimpátiával fordult Finnország felé, de csak kevés országból érkezett olyan mértékű segítség, mint Magyarországról: önkéntes zászlóalj, hadfelszerelés és humanitárius segély a Finn Vöröskereszt számára. A zászlóalj első egységeként kb. 350 magyar önkéntes érkezett Finnországba, hogy fegyvert fogjon a megtámadott rokon nemzet védelmében.

Bár a finn hadvezetés nem vetette hadba őket, így is nagyra értékelték a válogatott katonákból álló, kiválóan képzett egységet. A kiállítás nagy hangsúlyt fektet az egyéni emlékek, történetek bemutatására: egyrészt a magyarokéra, akik felkerekedtek egy távoli, ismeretlen ország védelmére, másrészt a finnekére, akik máig hálásan emlegetik az egykori délceg magyar legényeket és a magyar segítségnyújtást. A kiállítás látogatói megtudhatják, miért tartotta hasznosnak Finnország megsegítését a Teleki-kormány, kik is voltak ezek az önkéntesek, mi motiválta őket, hogyan sikerült eljutniuk Finnországba a háborúban álló Európán keresztül, milyen tapasztalatokat szereztek a távoli, északi országban, milyen emlékeket őriztek róla fél évszázad elteltével, és hogyan emlegetik őket a nemzetközi kiképzőtábort befogadó Lapua lakosai.

A kiállítás megismertet Osmo A. Wilkunának a rendszerváltást követően készített interjúival, dokumentumfilmjével, Vilisics Ferenc és Niina Ala-Fossi Lapuában gyűjtött “hétköznapi történeteivel”, lapuai szemtanúkról és helyszínekről készített fotóival. Az önkéntes zászlóalj kiküldésének politikai és társadalmi hátterét Richly Gábor tárta fel korabeli finn és magyar levéltári anyagok segítségével, e dokumentumokból is jónéhány bemutatásra kerül.

A Jalkaväkimuseo (Gyalogsági Múzeum) I.1–V.31-ig szerdától vasárnapig 11–16 óráig tart nyitva, más időpontokban megrendelésre, nyáron VI.1–VIII.31-ig minden na 10–17 óráig, kivéve VI.24–26.
Jegyárak: felnőttek 8€, nyugdíjasok 4€, diákok 4€.

További információ: http://www.jalkavakimuseo.fi/