A Taina Lehto & Süle László duó jazzkoncertje

Dátum:  április 9.
Időpont: 21:00
Helyszín:  Magyar Kulturális és Tudományos Központ
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

A Taina Lehto & Süle László duó jazzkoncertje

Taina Lehto jazzénekes, zeneszerző és szövegíró és Süle László zongoraművész, zeneszerző estje a Magyar Kulturális és Tudományos Központban (Kaisaniemenkatu 10), április 10. 18:00

Taina Lehto (szül.1965) a Hämeenlinnai Zeneiskolában kezdte tanulmányait, s a zene szeretete már több mint húsz éve inspirálja. Főfoglalkozású zenészi pályája 1984-ben kezdődött, ekkor nyerte meg fivérével, Timoval a Finn Jazzszövetség versenyét. Jelenleg a Järvenpääben található Közép-Uusimaai Zeneiskola tanára. Taina Lehto énekstílusát a csendes érzelemgazdagság jellemzi, finom hangszíne kiválóan alkalmas a melankolikus elgondolkodásra. A finn jazz rögös útjain saját irányát konzekvensen követő művészként vált ismertté, aki mindig eleget tesz a koncertfelkéréseknek, ha fontosnak érzi a feladatot.

Süle László (szül. 1955) zongoraművész, zeneszerző és zongoratanár a Metropolia Szakfőiskolán zongorát, zenetörténetet, didaktikát és zeneszerzést tanít. Zeneszerzési tanulmányai során szerette meg az improvizációt, s ezért szerzett posztgraduális diplomát a Bartók Béla Konzervatórium jazz tanszakán. Finnországba 1989-ben jött tanítani. Számos lemeze jelent meg saját és más szerzők műveivel, több jazz-formációban és klasszikus kamaraegyüttesben játszott.

A két művész együttműködése 1990-ben kezdődött. Süle játszott Lehto 1990-ben megjelent Same old dreams c. lemezén, s együtt szerepeltek a Taina Lehto & Laszlo Sülen Yhtye formációban is.

A koncerten jazzballadák, bossanova és örökzöld dallamok mellett Taina Lehto és Süle László szerzeményei hangzanak el.

A belépés ingyenes, a műsorfüzet helyszíni megvásárlásával (5 euró) lehet hozzájárulni a fellépő művészek tiszteletdíjához.