A Süle László & Pentti Lahti duó koncertje

Dátum:  november 14.
Időpont: 17:00
Helyszín:  Magyar Kulturális és Tudományos Központ
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

A Süle László & Pentti Lahti duó koncertje

Süle László magyar zongoraművész és zeneszerző november 14-én 19 órakor Pentti Lahti jazz-szaxofonművésszel ad koncertet a Magyar Kulturális és Tudományos Központban

A belépés ingyenes, a műsor 5€

A két művész együttműködése az 1990-es évek elején kezdődött, ekkor alapították meg az Ad Lib Quintett zenekart, amellyel a JUMP c. lemezt készítették 1994-ben. A duó számos jazz-fesztiválon szerepelt, többek között Finnországban, Budapesten, Debrecenben, Prágában, Krakkóban és a Csehországban. 2004-ben a Scarbantia vonósnégyes közreműködésével készítették az Absence című lemezt, ami abban az évben bekerült az 5 legjobb jazz-lemez közé. Folytatása, a Silver Solitude 2011-ben jelent meg.

Süle László zongoraművész, zeneszerző és zongoratanár 24 éve él Finnországban, a Metropolia Szakfőiskolán zongorát, zenetörténetet, didaktikát és zeneszerzést tanít. Számos lemeze jelent meg saját és más szerzők műveivel, több jazz-formációban és klasszikus kamaraegyüttesben játszott. Pentti Lahti 1945-ben született és manapság az egyik legsokoldalúbb és legtöbbet foglalkoztatott jazz-szaxofonos Finnországban. A zenekar alapításától, 1975-töl az UMO Jazz Orchestra tagja, 1983-ban a Finn Jazzszövetség Yrjö-díjával jutalmazták.

A koncert anyagát Süle László régebbi és újabb szerzeményeiből válogatták.

„Süle zenéjét a nagy formák, nagy érzések és a világokat ölelő látomások jellemzik, ugyanakkor a leíró líraiság és az érzékeny dallamosság is - a legjobb jazz-balladák stílusában. A számok érzelmi skálája a drámai virtuozitás és a meditáló, eterikus meghallgatás között mozog. „ (HS)