A Süle-kvartett jazzkoncertje, V. 3.

Dátum:  május 2.
Időpont: 21:00
Helyszín:  Magyar Kulturális és Tudományos Központ
Kaisaniemenkatu 10

A Süle-kvartett jazzkoncertje, V. 3.

A Süle-kvartett jazzkoncertje a Magyar Kulturális és Tudományos Központban, V. 3.

Süle László (zongora, zeneszerzés) koncertsorozatának újabb alkalmán, május 3-án, pénteken 18:00-tól ezúttal négy hangszer szólal meg a Magyar Kulturális és Tudományos Központban (Kaisaniemenkatu 10). Süle partnerei Iida-Vilhelmiina Sinivalo (cselló), Heli Siekkinen (bandoneón) és Joakim Berghäll (baritonszaxofon) lesznek. A műsorban a szokott módon Süle kifejezetten erre az estre írt művei hallhatók. A koncert ingyenes, a műsorfüzet ára 5 euró.

Süle László zongoraművész, zeneszerző és zongoratanár 30 éve él Finnországban. A finnországi jazz- és könnyűzenei élet fiatal generációjának sok tagja tőle tanult zongorát, zenetörténetet, didaktikát és zeneszerzést a Metropolia Szakfőiskolán. Több finn és magyar jazz-formációban és klasszikus kamaraegyüttesben játszott és számos lemeze jelent meg saját és más szerzők műveivel. Legutóbbi, Borbély Mihály klarinétművésszel készített albuma, a Heartquake 2018-ban debütált Magyarországon és Finnországban.

Iida-Vilhelmiina Sinivalo a Saloi Zeneiskolában kezdett csellózni, majd a Turkui Konzervatóriumban folytatta zenei tanulmányait. 2016-ban végzett a Sibelius Akadémia mester szakán Prof. Arto Noras és Timo Hanhinen vezetésével. Tanárai között volt Marko Ylönen, Martti Rousi, Young-Chang Cho, Mező László és Ralph Kirshbaum is. 2010-ben a Turkui Gordonkaverseny döntőse volt. Jelenleg a Sibelius Akadémia DocMus doktori iskolájának hallgatója, emellett szabadúszó csellista.

Heli Siekkinen háromévesen kezdett harmonikázni a Közép-Finnországi Konzervatóriumban. Zenei tanulmányai alatt öt alkalommal nyerte meg a finn bajnokságot, az Olaszországban, Dániában és Németországban rendezett világbajnokságokon pedig az első három helyezettben szerepelt. Heli Siekkinen a Jyväskyläi Konzervatóriumban diplomázott 2004-ben. Szólistaként és különféle formációk tagjaként magánrendezvényektől egészen a fesztiválokig lép fel. Hosszú ideig volt tagja az Astor Piazzolla tango neuvo-műveit előadó Quinteto Fuego zenekarnak, amely a 2004-es Nemzetközi Astor Piazzolla Versenyen a második helyen végzett. A zenekar 2008-ban egy albumot is kiadott Quinteto Fuego plays Piazzolla címen. Heli Piazzolla zenéje hatására ismerkedett meg a harmonika testvérhangszerével, a bandoneónnal. 2010-ben debütált a hangszerrel a Jyväskyläi Egyetem Szimfonikus Zenekarával a Piazzolla egyik legjobb művének tartott Versenymű bandoneónra és zenekarra szólistájaként.

Joakim „Jusu” Berghäll multiinstrumentalista-zeneszerző a baritonszaxofont tartja fő hangszerének, de a különböző hangszínű szaxofonok és fafúvós hangszerek mellett több más hangszercsalád hangszereit is előszeretettel megszólaltatja különféle együtteseiben. A punktól a Peking-operáig mindenféle zenei stílusban komponál és játszik, zenészként többek között Ismo Alanko, a Helsinki-Cotonou Ensemble és a Tsuumi Sound System formációkból ismert. Saját zenekarai közül jelenleg a Berghäll Triality a legaktívabb, ebben Kalle Kalima (gitár) és Kari Ikonen (zongora) a partnerei. 2018-ban Berghällt 4 kontinens 15 országába kapott meghívást. Jelenleg Dialogues c. albumsorozatának következő lemezein dolgozik, emellett egy olyan bigband-stúdiófelvételt készít, amelyben – a vendégszereplő szólistáktól eltekintve – az összes hangszert ő szólaltatja meg.