A Schema Quartet és Süle László koncertje

Dátum:  december 3.
Időpont: 22:00
Helyszín:  Magyar Kulturális és Tudományos Központ
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

A Schema Quartet és Süle László koncertje

A Schema Quartet Süle László zongoraművésszel ad közös koncertet XII.4-én 18 órai kezdettel a Magyar Kulturális és Tudományos Központban (Kaisaniemenkatu 10.).

Az est során Süle László szerzeményeit hallhatjuk, melyek közül a The Bridge of Sorrow című művet a magyar holokauszt 70. évfordulója alkalmából Helsinkiben rendezett emlékünnepre komponálta a művész az együttes számára. A Schema Quartet és Süle László már eddig is több nagysikerű koncertet tartott a Magyar Kulturális és Tudományos Központban.

A 2012-ben alakult kvartett tagjai Helmi Horttana (hegedű), Elisa Rusi-Matero (hegedű), Matleena Vehmaa (brácsa) és Szilvay Csilla (cselló). Helmi Horttana ja Elisa Rusi-Matero a Finn Rádió Szimfonikus zenekarának tagjai, Matleena Vehmaa a Riihimäki Zeneiskola, Szilvay Csilla pedig a Kelet-Helsinki Zeneiskola tanára. A Schema Quartet 2014-ben Teosto ösztöndíjat kapott, melynek köszönhetően Jussi-Matti Haavisto zeneszerző ír számukra darabot a 2015-ös Sibelius-év alkalmából.

Süle László (szül. 1955) a Metropolia Szakfőiskolán zongorát, zenetörténetet, didaktikát és zeneszerzést tanít. Zeneszerzési tanulmányai során szerette meg az improvizációt, s ezért szerzett posztgraduális diplomát a Bartók Béla Konzervatórium jazz tanszakán. Finnországba 1989-ben jött tanítani. Számos lemeze jelent meg saját és más szerzők műveivel, több jazz-formációban és klasszikus kamaraegyüttesben játszott.

A belépés ingyenes, a műsorfüzet helyszíni megvásárlásával (5 euró) lehet hozzájárulni a fellépő művészek tiszteletdíjához.