A Reményvasút vetítései I. 26. és I. 29.

Magyar film a DocPoint Fesztiválon I. 26. és I. 29.

Dátum:  január 25. - január 28.
Időpont: 22:00
Helyszín:  Savoy-teatteri Kinopalatsi 1
Kasarmikatu 46, Helsinki Kaisaniemenkatu 2, Helsinki

A Reményvasút vetítései I. 26. és I. 29.

Magyar film a DocPoint Fesztiválon I. 26. és I. 29.

A DocPoint nevű dokumentumfilm-fesztivált immár 16. alkalommal rendezik meg Helsinkiben január 23–29. között.

Az idei fesztivál magyar filmje a budapesti Gyermekvasútnál dolgozó gyerekeket bemutató Reményvasút (rend. Trencsényi Klára, 2015).

Vetítések:

január 26., csütörtök 16:15, Savoy-teatteri (Kasarmikatu 46, Helsinki)
január 29., vasárnap 15:30, Kinopalatsi 1 (Kaisaniemenkatu 2, Helsinki)

Magyarul beszélő, angol felirattal. Jegyek 9 €.

További információ: http://docpoint.info/tapahtumat/elokuvat/train-to-adulthood/.

Az Úttörővasutat 1948-ban építette a kommunista kormány Magyarországon. A vonatok ma is közlekednek, ötszáz fiatal üzemelteti őket. Fizetés helyett egyedülálló közösségi élménnyel gazdagodnak.

Trencsényi Klára dokumentumfilmjének főszereplői olyan kiskamaszok, akik szerint a legjobb dolog a világon a Hűvösvölgy és Széchenyi-hegy között zakatoló Gyermekvasúton szolgálni. A vasútmániás Gergő, és a tizenegyedik kerületi ikerpár, Viktor és Kármen, mind nehéz, hátrányos helyzetű kiskamaszok. Az ő sorsuk alakulásának követésével egy olyan világba nyerhetünk bepillantást, ahová amúgy nincs bejárásunk: 10-14 éves gyerekek osztják meg velünk örömeiket, gondjaikat, miközben a külső szemlélő csak a fegyelmezetten menetelő kis felnőttet látja bennük, aki vonatot meneszt, jegyet kezel, tiszteleg. Végigkövethetjük, ahogy ezek a gyerekek a felelősségteljes munka és a családi gondok, kamaszkori bájos bizonytalanságok és indulatok között valódi felnőtté érnek.

A film arra keresi a választ, hogy a mai anyagi és érzelmi nehézségekkel küzdő kamaszok miért találnak menedéket ebben a múlt történelmét hordozó, ám hiánypótlóan szeretetteljes és biztonságot adó intézményben.

(forrás: www.port.hu)