A Ponkala Alapítvány magyar díjazottjai

Dátum:  július 31.
Időpont: 21:00
Helyszín:  Helsinki
Finnország

A Ponkala Alapítvány magyar díjazottjai

Két Finnországban élő magyar származású képzőművész, Kozári Hilda és Vály Sándor kapta 2015-ben az E.W.Ponkala Alapítvány elismerő díját. Rajtuk kívül Kadri Jaanits észt műfordító részesült a kitüntetésben.

Kozári Hilda és Vály Sándor is új utakat nyitó, kísérletező alkotók és a finn képzőművészeti élet gazdagítói. Kozári installációi egészen új módon multiszenzorálisak; műveiben többek között illatokat is használ. Vály munkái a szürrealista-dadaista stílusirányzathoz kapcsolhatók, s egy fiktív mitológiát hozott létre dokumentumokkal, nemzeti eposszal. Projektjeiben film, irodalom és zene is kapcsolódik a képzőművészethez. A díjakat jelentős művészeti tevékenység, valamint a finn-magyar kulturális kapcsolatok fejlesztése terén végzett értékes munka elismeréseként adták át a művészeknek.

Az E.W.Ponkala Alapítványt 1924-ben hozták létre, feladata az alapító okiratában foglaltaknak megfelelően a Finnország és rokonnépei közötti kulturális kapcsolatokat erősítése. Az alapítvány elnöke Juhani Salokannel író, alelnöke dr. Hannu Launonen.