A Magyar Filmsorozat Kino Engelben

A Magyar Kulturális és Tudományos Központ és a Finn–Magyar Társaság közös szervezésében az 1980-as években indult Magyar Filmsorozat 2015 őszén három filmmel folytatódik, amelyeket laza összekötő kapocsként a szabadság témája egyesít. A vetítésekre a Kino

Dátum:  november 7. - november 21.
Időpont: 12:00
Helyszín:  Kino Engel
Sofiankatu 4, Helsinki

A Magyar Filmsorozat Kino Engelben

A Magyar Kulturális és Tudományos Központ és a Finn–Magyar Társaság közös szervezésében az 1980-as években indult Magyar Filmsorozat 2015 őszén három filmmel folytatódik, amelyeket laza összekötő kapocsként a szabadság témája egyesít. A vetítésekre a Kino Engelben kerül sor.

XI.7., 14:00 KÖRHINTA (rend. Fábri Zoltán, 1956)
Forgatókönyv: Fábri Zoltán és Nádasy László Sarkadi Imre novellája alapján; operatőr: Hegyi Barnabás; vágó: Szécsényi Ferencné; díszlet: Fábri Zoltán; jelmez: Kölcsey Aliz; zene: Ránki György.
Főszereplők: Törőcsik Mari (Mari), Soós Imre (Máté), Szirtes Ádám (Sándor), Barsi Béla (apa), Kiss Manyi (anya).
90 perc, fekete-fehér, angol felirattal, 12 éven felülieknek
A sorozat klasszikusa, a Körhinta hozta meg a magyar filmművészet elismerését a II. világháború után. A film szerelmi történet, az átalakulásban lévő vidéken játszódik, s alapos pszichológiai elemzéssel ábrázolja a kor társadalmi helyzetét. A lány apja a lehetőséget látva úgy dönt, kilép a szövetkezetből és közös magánbirtokot alapít a vőlegényjelölttel. „ Föld a földdel házasodik”.
A filmben a szerelem és a fiatalok önálló döntése a vidék szigorú normáival ütközik. A körhinta- és táncjelenetek a filmtörténet szerves részeivé váltak.
A Finn-Magyar Társaság 1956 novemberében a helsinki Bio Rex moziban levetítette a filmet, és ehhez kapcsolódóan gyűjtést rendezett a levert szabadságharc áldozatainak támogatására, melyen többek között a két legismertebb finn színész, Ansa Ikonen és Tauno Palo gyűjtötték az adományokat.

XI.14., 14:00 SZABADSÁG – KÜLÖNJÁRAT (rend. Fazekas Péter, 2013)
Forgatókönyv: Köbli Norbert, operatőr: Nagy András, vágó: Jancsó Dávid, díszlet: Láng Imola, jelmez: Kemenesi Tünde, zene: Parádi Gergely, producer: Lajos Tamás, Mink Tamás.
Főszereplők: Varju Kálmán (Misi), Lengyel Ferenc (Pacek), Tenki Réka (Annus), Csankó Zoltán (Halmai), Epres Attila (Szegedi).
55 perc, színes, angol felirattal, 12 éven felülieknek
Az eredetileg tv-filmnek készült alkotásban három fiatal 1956 tavaszán úgy dönt, hogy eltéríti a Budapest–Szombathely repülőjáratot, és új életet kezd nyugaton. A televíziós gyártás hátrányaiból – szűk keretek, szoros költségvetés, helyszín – előnyöket kovácsolt a film.
A Magyar Kulturális és Tudományos Központ az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából választotta a filmet a sorozatba.

XI.21. 14:00 VÁMMENTES HÁZASSÁG (rend. Zsombolyai János, 1980)
Forgatókönyv: Kertész Ákos, Matti Ijäs, Koródy Ildikó, Zsombolyai János; operatőr: Ragályi Elemér, vágó: Komlóssy Annamária, díszlet: Asko Apajalahti, Romvári József, jelmez: Aino-Inkeri Kukkonen, Zs. Varga Éva, zene: többek között Omega és Piirpauke, producer: Pentti Helanne.
Főszereplők: Tom Wentzel (Pekka), Kiss Mari (Mari), Margitai Ági (Ági), Esztergályos Cecilia (Ili), Leena Rapola (Elina), Juha Hyppönen (Erik), Eila Rinne (Pekka anyja), Kalevi Kahra (Pekka apja), Jukka Sipilä (Jukka), Sulevi Peltola (Paavo)
101 perc, színes, finn és svéd felirattal, 12 éven felülieknek
A finn-magyar koprodukcióban készült komédia főszereplői a magyar Mari és a finn Pekka. Mari budapesti taxisofőr, vőlegénye, Dini Svédországban dolgozik. Mari követni szeretné őt, de nem akar disszidálni, mert akkor öt évig nem jöhet Magyarországra. Pekka épp jókor érkezik. A film Magyarországon közönségsiker volt: több mint félmillió néző látta. Finnországban a nézőszámot befolyásolhatta a háromhetes újságírósztrájk. „A Vámmentes házasság komoly, kissé megható és érzelmes komédia. Jól megcsinált film” írta Helena Ylänen a Helsingin Sanomatban.
Az októberben 65 éves Finn-Magyar Társaság ezzel a filmmel ünnepli megalapításának évfordulóját.

A vetítésekre a belépés ingyenes.