A Kelet-Helsinki Zeneiskola 50 éves

Dátum:  május 9.
Időpont: 16:00
Helyszín:  Mikael-templom
Emännänpolku 1, Helsinki

A Kelet-Helsinki Zeneiskola 50 éves

A zeneiskola 50 éves fennállának alkalmából az iskola vonószenekarai 2016. május 9-én, hétfőn 18:30-kor „A Rintinpolku iskolából a nagyvilágba” címmel koncertet tartanak a kontulai Mikael-templomban (Mikaelinkirkko, Emännänpolku 1, Helsinki).

A koncerten bemutatkozik a Helsinki Ifjúsági Vonósok három része, vagyis a Helsinki Ifjúsági Vonósok, a Helsinki Gyermekvonósok és a Kisgyermekzenekar. Közreműködnek továbbá a Kelet-Helsinki Zeneiskola részeként működő IHMU iskola hegedűcsoportjai.

A koncerten a kezdetekre emlékezünk, amikor az 1970-es évek elején Szilvay Géza 60 hegedűtanítványt kapott a kontulai Rintinpolku iskolában. Ez adta meg a lendületet a Szilvay Csaba és Szilvay Géza vezetésével világhírűvé vált Ifjúsági Vonósoknak és a Szilvay-fivérek által kifejlesztett Colourstrings-féle oktatásnak. Ma a zenekarokat a második generációs ifjúsági vonós Jukka Rantamäki és a második generációs Colourstrings-tanár, Yvonne Frye vezetik. A zenekarok napjainkban is rendszeresen elbűvölik hallgatóikat mind Finnországban, mind a nagyvilágban − idén többek között Kuopióban, Poriban, Németországban és a Feröer-szigeteken.

A koncerten a részvétel ingyenes.

A Kelet-Helsinki Zeneiskola 50 éves jubileuma 2016. május 26-án, 19 órakor ünnepi hangversenyben csúcsosodik ki a Sziklatemplomban (Temppeliaukion kirkko). A műsorban szerepel többek között az Olli Mustonen által megrendelésre komponált és a Helsinki Ifjúsági Vonósok által januárban bemutatott „Triptyykki” (Triptichon) című mű, melyben két táncos, Minna Tervamäki és Mikko Lampinen is közreműködik. A koncert közeledtével pontosabb információk várhatók.

További felvilágosítást ad:
Minna-Maria Pesonen, igazgató
p. 040 4507373
minna-maria.pesonen@ihmo.fi