A Berka Együttes koncertjei

Dátum:  december 12.
Időpont: 11:18
Helyszín:  Magyar Kulturális és Tudományos Központ
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

A Berka Együttes koncertjei

A Berka Együttes koncertje a Magyar Kulturális és Tudományos Központban (Kaisaniemenkatu 10), december 12-én 18.00 órakor

A Finnországi Magyarok Egyesülete decemberben ünnepli alapításának 20. évfordulóját, és ez alkalomból december 12-én 18:00 órai kezdettel a Magyar Kulturális és Tudományos Központtal közösen ünnepi koncertet rendez, amelyen a magyar Berka Együttes lép fel. Műsorukat csángó népzenéből állították össze. Az együttes finnországi turnéja során Helsinkiben, Espooban és Tamperében ad koncertet.

A moldvai csángó népzene Magyarországon nagy népszerűségnek örvend a népzenét kedvelők körében. A mai Románia területén kisebbségben élő magyar nyelvű népcsoport zenéje és táncai eltérnek a Kárpát-medencéből ismert magyar folklórtól, néha a középkor hangulatát idézik. Jellegzetes hangszerei a furulya, kaval és a hegedű, valamint a koboz és a dob, melyeken magyar, román és balkáni dallamok is megszólalnak.

A 2008-ban alakult Berka Együttes a moldvai és gyimesi csángó népzene egyik legfiatalabb és legenergikusabb formációja. A szólóhangszerekben való gazdag megszólalás (2 furulya, hegedű) nemcsak erőt ad a Berka együttes muzsikájának, hanem a változatos megszólalást is lehetővé teszi. Koncertjeiken nem csak a „klasszikus” moldvai dallamok, hanem eldugott, kisebb falvak feledésbe merült, még nem hallott dallamai is felcsendülnek. A zenekar a 2010-2011. évadban megrendezett Folkbeats Népzenei Tehetségkutató Fesztiválon összemérte erejét az ország 30 legjobb utánpótlás-zenekarával, a zeneakadémia zenészhallgatóival, és a döntőig menetelve 2. díjat nyert.

Az elmúlt fél évben a népzenei repertoár mellett csángó költők verseinek megzenésítésével is foglalkoznak, s az autentikus hangszerek mellett megszólal a bőgő és a cselló is. 2009-óta a zenekar négyszer járt Moldvában és évente 50-60 táncházat tart Magyarországon. Első lemezük 2010 decemberében jelent meg „Szűnjék meg bánattól” címen.

 

 

A Berka együttes finn turnéja:

December 12. 18.00 Magyar Kulturális és Tudományos Központ (Kaisaniemenkatu 10)

December 13. 19.00 Albergan Kartano (Sokerilinnantie 7, Leppävaara)

December 15. 17.00 Takahuhdin seurakuntatalo (Tanhuankatu 40, Tampere)

A belépés ingyenes!


További információ : http://www.berkaegyuttes.hu/