A Balázs Elemér Group koncertje XI.29.

A Balázs Elemér Group Kodály-etnojazzkoncertje Vantaaban a Martinus Koncertközpontban, XI. 29.

Dátum:  november 28.
Időpont: 22:00
Helyszín:  Vantaa-i Martinus Koncertközpont
Martinlaaksontie 36, Vantaa

A Balázs Elemér Group koncertje XI.29.

A Balázs Elemér Group Kodály-etnojazzkoncertje Vantaaban a Martinus Koncertközpontban, XI. 29.

A Kodály-emlékév tiszteletére a virtuóz Balázs Elemér Group jazzegyüttes november 29-én, szerdán este 19:00 órakor fellép a Vantaa-i Martinus Koncertközpontban (Martinlaaksontie 36, Vantaa). A műsorban Kodály Zoltán által gyűjtött magyar népi dallamok etnojazz-feldolgozásai hangzanak el.

Jegyek (20 / 15 €) a www.ticketmaster.fi oldalon válthatók.

A legnépszerűbb magyar jazzegyüttesek közé tartozó Balázs Elemér Group 2000-ben alakult meg a nemzetközileg ismert jazzdobos, Balázs Elemér vezetésével. A kitűnő zenészekből álló együttes történetét nagy sikerek övezték Magyarországon (pl. a 2005-ös Fonogram-díj), nemzetközi hírnevét pedig nívós európai jazzfesztiválokon (többek között Bécsben, Londonban, Berlinben, Hágában, Prágában, Pozsonyban és Skopjéban) szerezte. Az együttes egészen egyedi, megkapóan dallamos hangzásvilágot alakított ki, melyhez szokatlan aláfestést ad a dob ritmusa, a két énekes hangjának tonális ellentéte pedig még izgalmasabbá teszi a hangzást. A Balázs Elemér Group dallamvilágának sokszínűsége a jazz és a magyar népzene érzékeny egymásba olvadásából fakad.

A Balázs Elemér Group zenéje etnojazz a szó legjobb értelmében: nagyon különböző zenei kultúrák ihletéséből született. A sok zenei nyelv az együttes eddig kiadott minden lemezét alapvetően meghatározza. Mindegyik album megteremti a maga külön zenei világát, egyedi atmoszféráját. A kritikusok szerint a Balázs Elemér Group zenéje olyan, amelyet bármilyen hangulatban vagy helyzetben élvezhet a hallgató, legyen szó magyar népdalok vagy éppen a reneszánsz és barokk dallamok jazzadaptációjáról.

„Véleményem szerint Elemér a ma élő legnagyobb dobosok egyike. Kivételes muzikalitás és érzékenység jellemzi a játékát, és képes arra, hogy minden zenei pillanatban befelé figyeljen olyan spontán improvizációra készen, amely minden vele együtt játszó zenészt a legjobb hangzásra inspirál. Fantasztikusan kezeli és érzi a hangszerét – mindig nagy örömmel tölt el, ha együtt játszhatunk és hallhatom.”

– Pat Metheny