A 40 éves Finn Kodály Társaság nyílt napja és ünnepi koncertje

Dátum:  szeptember 29.
Időpont: 07:00
Helyszín:  Magyar Kulturális Intézet
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki
null

A Finn Kodály Társaság alapításának 40. évfordulója alkalmából egész napos eseménysorozatot és 18:00-tól ünnepi koncertet rendez szeptember 29-én, kedden a Magyar Kulturális és Tudományos Központban (Kaisaniemenkatu 10, Helsinki).

Program:

10:00 – A manó és a három kecske – Anna-Maaria Varonen zenés-népmesés foglalkozása óvodás csoportoknak.

12:00 – Vers és muzsika – Záborszky Katariina hegedűművész magyar versek saját finn fordításait adja elő, illetve kíséri zenével testvérei, Anna és Mária, valamint Virva Garam közreműködésével.

14:00 – előadások zenei kísérettel:

Ki Kurtág György? – Kristiina Junttu zongoraművész, zenepedagógus előadása tanítványai zenei kíséretével

A Colourstrings-módszer – Anna Hannikainen csellóművész előadása a Szilvay Csaba és Géza által kifejlesztett zeneoktatási módszerről, a Kelet-Helsinki Zeneiskola növendékeinek közreműködésével.

16:00 – Matinékoncert – a Finn Kodály Társaság művészei és zenész barátaik finn és magyar népdalokat, valamint népszerű klasszikus darabokat adnak elő.

18:00 – Ünnepi koncert – közreműködnek: Szilvay Réka (hegedű) és Marko Ylönen (cselló), a Sibelius Akadémia professzorai, továbbá a Kodály Társaság tagjai: Virva Garam (zongora), Záborszky Katariina (hegedű), Záborszky Mária (szoprán), Jaana Laasonen (pikoló, ének), Kristiina Junttu (zongora), Anna-Maaria Varonen (cselló) és Olli Varonen (cselló). A koncert folyamán Szilvay Géza röviden bemutatja Kodály Zoltán zeneszerző és zenepedagógus munkásságát.

A műsorban Kodály, Bartók és Kurtág művei és magyar népzene szerepel. A programfüzet 10 €.

FIGYELEM: Rendezvényeinken követjük a hatóságok járványhelyzettel kapcsolatos előírásait, ezért előzetes jelentkezéshez kötjük az esti ünnepi koncerten való részvételt. Jelentkezni a résztvevők nevének és számának megadásával lehet a hungarian.culture(at)unkarinkulttuuri.fi címen szeptember 28. 12:00-ig. A jelentkezést visszaigazoljuk, és az ülőhelyet a koncert napján 17:50-ig foglaljuk. A helyszín befogadóképessége legfeljebb 50 fő. Ajánljuk a maszk viselését.

A 40 éves Finn Kodály Társaság fő célja, hogy ápolja Kodály Zoltán szellemi örökségét, melynek középpontjában a zene és a zenei nevelés áll, és amely 2016-ban az UNESCO világörökségi listájának részévé vált. A Társaság jövőbeli tevékenységét a korábbiakhoz hasonló elkötelezettséggel és lelkesedéssel kívánja folytatni – 2019-től szorosabban együttműködve a Magyar Kulturális és Tudományos Központtal.