Zenés Arany-est az MKTK-ban, XI. 7.

Arany János: Toldi estéje – Sudár Annamária és Heinczinger Mika (Misztrál együttes) közös műsora a Magyar Kulturális és Tudományos Központban, XI. 7-én, 18:00-kor

Dátum:  november 6.
Időpont: 22:00
Helyszín:  Magyar Kulturális és Tudományos Központ
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

Zenés Arany-est az MKTK-ban, XI. 7.

Arany János: Toldi estéje – Sudár Annamária és Heinczinger Mika (Misztrál együttes) közös műsora a Magyar Kulturális és Tudományos Központban, XI. 7-én, 18:00-kor

„Őszbe csavarodott a természet feje,

Dérré vált a harmat, hull a fák levele,
Rövidebb, rövidebb lesz a napnak útja,
És hosszúkat alszik rá, midőn megfutja.”

Este és ősz – öregség. Az irodalom ősi, gyakran használt toposza ez. Arany tollán egyedivé, felülmúlhatatlanná válik a metafora: „Őszbe csavarodott a természet feje.” A végérvényesen múlttá váló jelent, az időből és a térből kihulló ember csendjét és magányát, az elnehezedő öregség könyörtelen változásait és a lassan télbe forduló ősz szépségét is megidézi az idős Toldi Miklós utolsó hőstettének története.

Az Arany-emlékév tiszteletére Sudár Annamária előadóművésznő és Heinczinger Miklós, a kiváló versmegzenésítéseiről ismert Misztrál együttes tagja zenés Arany-estet tart a Magyar Kulturális és Tudományos Központban (Kaisaniemenkatu 10, Helsinki) november 7-én, kedden 18:00-tól.

Arany János 1847-ben írta a Toldi estéjét. Harmincéves volt ekkor. Az elbeszélő költemény részletei átkötő szövegekkel és instrumentális, hangulatfestő zenei betétekkel (furulyák, gitár, doromb, éneklőedény, magyar duda), valamint az Ötödik énekben szereplő Szent László ballada és az ifjú Toldi Miklós gáláns kalandját megelevenítő vers énekelt változatával, továbbá népdalokkal és egy Arany János-megzenésítéssel (Igyunk, biz azt egy-egy kicsit...) együtt hangoznak el.

Felhívjuk az elhangzó művel előre megismerkedni vágyók figyelmét, hogy a Toldi estéje magyar és finn nyelven is (Otto Manninen fordításában) olvasható és kölcsönözhető könyvtárunkból!

Az est időtartama kb. 70 perc.