Magyar filmsorozat

Dátum:  március 7. - március 21.
Időpont: 12:00
Helyszín:  Kino Engel
Sofiankatu 4, Helsinki

Magyar filmsorozat

Magyar filmsorozat az Engel moziban, III. 7., 14., 21.

Idén is folytatódik az 1980-as években indult Magyar Filmsorozat a Magyar Kulturális és Tudományos Központ és a Finn-Magyar Társaság közös szervezésében! 2020 márciusában három újabb filmet mutatunk be, melyekben hol a helyzetkomikum, hol a történelem, hol pedig groteszk elemek mutatják be az élet bonyodalmait.

A filmeket a Kino Engelben (Sofiankatu 4, Helsinki) vetítjük angol felirattal. A program ingyenes!

 

március 7. szombat, 14:00 – Kristóf Deák: Foglyok (Captives, 2019)

március 14. szombat, 14:00 – Reisz Gábor: Rossz versek (Bad Poems, 2018)

március 21. szombat, 14:00 – Csuja László: Virágvölgy (Blossom Valley, 2018)

 

március 7. szombat, 14:00 – Kristóf Deák: Foglyok (Captives, 2019)

Rendezte: Deák Kristóf; forgatókönyv: Vörös András; operatőr: Gózon Francisco; vágó: Csillag Manó; jelmeztervező: Sinkovics Judit; zene: Balázs Ádám. A főszerepben: Fekete Ernő (Ernő), Szamosi Zsófia (Ilona), Sodró Eliza (Sári), Lengyel Ferenc, Jászberényi Gábor (őrmesterek), Molnár Levente (Sajgó Rezső).
Játékidő: 87 perc.
Színes játékfilm. K-16.

Az Oscar-díjas Mindenki (2016) c. rövidfilm rendezőjének első játékfilmjét már Bacsó Péter A tanú (1969) c. kultfilmjéhez is hasonlították.
A remek színészi játékban gazdag Foglyok c. filmben egy valós eseményeken alapuló furcsa történet fonódik össze remek szereplőkkel és abszurd humorral.
A film a Rákosi-rendszerben, 1951-ben játszódik az ún. „csengőfrász” idején. Csakhogy ezúttal nem visznek el senkit…

 

március 14. szombat, 14:00 – Reisz Gábor: Rossz versek (Bad Poems, 2018)

A forgatókönyvet írta és rendezte: Reisz Gábor; operatőr: Becsey Kristóf, Bálint Dániel; vágó: Tálas Zsófia. A főszerepben: Reisz Gábor (Tamás (33)), Nagy Katica (Anna), Takács Katalin (anya), Kovács Zsolt (apa), Monori Lili (Vali).
Játékidő: 95 perc.
Színes játékfilm. Korhatár nélkül.

Reisz Gábor, a sikeres VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan c. film rendezője az új filmje főszerepét játssza.
Merthner Tamást kidobta a barátnője. Tamás keresi az okokat, hogy hogyan lehet ennyire szerencsétlen. A film a személyes sorsot generációs élménnyé növeli, középpontjába emelve a rendszerváltozás tizenéves korosztályát.
A remek forgatókönyv tele van jelentőségteljes pillanatokkal, különböző stílusokkal és utalásokkal más filmekre. A szülőket a remek Takács Katalin és Kovács Zsolt alakítják.

 

A finn kormány március 16-án kihirdetett rendkívüli intézkedéseinek megfelelően a Magyar filmsorozat utolsó, III. 21-re tervezett része elmarad.

március 21. szombat, 14:00 – Csuja László: Virágvölgy (Blossom Valley, 2018)

Rendezte: Csuja László; forgatókönyv: Csuja László, Nagy V. Gergő; operatőr: Vass Gergely. A főszerepben: Berényi Bianka (Bianka), Réti László (Laci).
Játékidő: 83 perc.
Színes játékfilm. K-12.

Bianka impulzív és szeret az érdeklődés középpontjában állni, új szerelme, a higgadt Laci pedig éppen az ellentéte. Ebbe a kapcsolatba csöppen bele egy kisbaba, akit Bianka ellopott.
A Virágvölgy arról beszél, hogyan találhatnak rá a boldogságra az ennyire eltérő vérmérsékletű emberek. A főszerepben amatőr színészeket látunk, egy közösségi médiasztárt és egy paraolimpikont.
A rendező Kilenc hónap háború c. dokumentumfilmjét a DocPoint Fesztiválon, a Foszfor c. rövidfilmjét pedig a Tamperei Rövidfilmfesztiválon láthatta a finnországi közönség.