"A téli háború és Magyarország", XII. 5.

Dátum:  december 5.
Időpont: 15:00
Helyszín:  Hämeenlinnai Városi Múzeum
Raatihuoneenkatu 8, Hämeenlinna

Richly Gábor A téli háború és Magyarország c. előadása Hämeenlinnában, XII. 5.

Dr. Richly Gábor, a Magyar Kulturális és Tudományos Központ igazgatója XII. 5-én 17–19 óráig A téli háború és Magyarország címmel tart finn nyelvű előadást a Hämeenlinnai Városi Múzeumban (Raatihuoneenkatu 8, Hämeenlinna).

Bár az 1939-1940-es finn-szovjet téli háború alatt az egész világ szimpatizált Finnországgal, kevés államból érkezett olyan mértékű segítség, mint Magyarországról: önkéntes zászlóalj, hadianyag és humanitárius adományok a Finn Vöröskereszt számára. Emellett a hazai Finnország-kép is jelentősen megváltozott a téli háború hatására: a sokáig vitatott „halszagú rokonság” egyszeriben felértékelődött, Suomi a kortársak számára szebb jövő ígéretét hordozó mintává, követendő példává vált. Az előadás Richly Gábor Veli veljen puolesta – Talvisota ja Unkari (Docendo, Jyväskylä 2015.) c. művén alapul, mely a téli háború 75. évfordulójának tiszteletére jelent meg:
https://www.docendo.fi/veli-veljen-puolesta-talvisota-ja-unkari-gabor-richly.html

A Finn Függetlenség Napjának előestéjén tartott előadás a téli háborúban megvédett finn állami szuverenitás előtt tiszteleg.

Az esemény szervezői: a Hämeenlinnai Finn-Magyar Társaság, a Hämeenlinnai Történeti Társaság és a Hämeenlinnai Városi Múzeum.

A program ingyenes.